Shell kreeg 7 miljard euro cadeau van Nederlandse samenleving

Kabinet Rutte doet dagelijks vreemde dingen. Uit het niets kwam de Kabinet Rutte 3 afspraak waarin het grootbedrijf geen dividendbelasting meer hoefde te betalen. Een cadeau van de Nederlandse bevolking aan het grootbedrijf van 1,6 miljard euro. Zonder enige vooraankondiging, zonder enige inspraak. We kunnen ons samenlevingsgeld kennelijk niet beter besteden dan subsidies voor het grootbedrijf en (voornamelijk) buitenlandse beleggers.

Maar het wordt nog veel vreemder. Trouw lekte vandaag dat de Shell al een dividendbelasting ontzegging heeft sinds 2004. En dat dit de Nederlandse samenleving reeds 7 miljard euro gekost heeft sinds 2005. De Nederlandse overheid gaf het oliebedrijf feitelijk een soort subsidie van 7 miljard, op uw kosten. En dan hebben we het nog niet gehad over Unilever en de vele andere multinationals. En de belasting voor de burger ging afgelopen jaren uiteraard immer verder omhoog. Waarom? Omdat het grootbedrijf geen belasting meer betaalt. Wat gebeurt er precies als u geen belasting betaalt?

Shell voelt zich ‘Too Big To Pay’

Luister nog even goed naar Marianne Thieme. Er is ondertussen ook een commerciële commissie Stiekem.

Burgers en MKB-bedrijven betalen belasting. Maar Shell voelt zich ‘too big to pay’. En het kabinet gaat daarin mee. Hoe kunnen kiezers dit soort deals beoordelen zolang het in achterkamertjes blijft? Tijd voor radicale integriteit!

En wat vertelt de overheid niet over de dealtjes met Unilever? (Herinner Rutte werkte voorheen bij Unilever en Shell is grotendeels van het koningshuis.) Marianne Thieme rekent voor dat dit spel van de regering met het Shell en Unilever ons als belastingbetalers zo al 5 miljard euro per jaar kost.

Het kost ons miljarden euro’s gemeenschapsgeld

Trouw cijferde trouwens in 2009 reeds dat we als bevolking 16 miljard euro méér belasting moeten betalen per jaar omdat multinationals geen belasting betalen. En ondertussen maar bezuinigen op de bevolking, en de belasting blijven verhogen op de bevolking en steeds maar die nullijn blijven verkopen op salarissen. Herinner je Rutte over die participatiesamenleving? Het grootbedrijf participeert alvast niet. Het is steeds weer het uitpersen van de samenleving ten faveure van het grootbedrijf.

Zie NRC en Trouw. Uiteraard vond Rutte het niet nodig hierover vragen te beantwoorden. Hij is immers de hoogst aangestelde vertegenwoordiger van het grootbedrijf in Nederland. Het woord schertsvertoning is inderdaad passend.

Het blijkt dagelijks weer: de Nederlandse overheid werkt voor het grootbedrijf, niet voor de bevolking.

Reacties zijn gesloten.