Alt-Tech: Leven zonder Microsoft Office

Het is je vermoedelijk niet ontgaan: Microsoft is een dienstverlener geworden. Maar dan niet met jou als klant, de echte klant lijkt vooral inlichtingendiensten en overheden. Jij en jouw activiteiten zijn een onderdeel van de dienst die Microsoft de overheid en inlichtingendiensten levert. Windows en Skype worden dan ook gebruikt voor allerlei duistere activiteiten en ook voor Office moet je tegenwoordig uiteraard inloggen – alles verloopt tegenwoordig gecentraliseerd via de servers van Microsoft.

Microsoft neemt het daarbij niet al te nauwkeurig met privacy en fatsoen. Alles wat je doet, daarvan stelt Microsoft de inlichtingendiensten op de hoogte middels de telemetry en what not. De software zit vol met back doors die je niet kan weigeren. Je kan het ook niet echt volledig uitzetten. Het blijkt allemaal zeer onprettig als je het goed bestudeert. Gelukkig zijn er geweldige alternatieven voor gebruikers thuis.

Vandaag drie interessante office software pakketten, allen NIET van Microsoft, Google of Apple. Alle drie uit voornamelijk Europa en met ondersteuning van Nederlandstalige spellingscontrole.

SoftMaker Office 2018, Ashampoo Office 2018 en FreeOffice 2018

Het eerste initiatief onder de aandacht is SoftMaker Office 2018. Uit Duitsland komt een leuk alternatief voor Microsoft Office onder de naam SoftMaker Office. Sinds versie 2018 is het gebruikersinterface flink opgepoetst met een zogenaamde ribbon interface.

Het gebruik van SoftMaker Office is dan ook zeer vergelijkbaar aan Microsoft Office met het ribbon menu. Voor normale gebruikers is de overstap redelijk eenvoudig. Het is onder de motorkap uiteraard geen Microsoft product, dus in sommige gevallen is de weergave van Microsoft documenten iets minder nauwkeurig. Het is echter wel opvallend hoe goed SoftMaker hier juist wel in slaagt. Het komt met Nederlandse spellingscontrole en deels naar Nederlands vertaalde gebruikersinterface.

Verder zijn alle basale functionaliteiten hier beschikbaar. Tekstverwerken, rekenbladen, presentatie slides, inlezen en wegschrijven van Microsoft Office bestanden, etc. Vooral bijzonder is de recent geïntroduceerde en handige ePub export waar ik reeds frequent gebruik van heb gemaakt. Veel van wat je verwacht is verder mogelijk. Sommige functies zijn wat beperkter geïmplementeerd dan Microsoft Office. De kop-/voettekst bewerk functionaliteit viel op als wat onhandiger dan je zou verwachten. Ook de opmaak van autovormen/shapes is beperkter dan bij MSOffice. Een en ander hangt af van jouw gebruik van functionaliteiten, uiteraard.

SoftMaker Office wordt uitgegeven niet alleen voor Windows, maar ook Linux en de Apple Mac. De Linux en Mac variant zien er iets minder goed verzorgd uit, sommige scrollbalkjes en dergelijke zijn bijvoorbeeld wat minder mooi. Dit is afhankelijk van het gekozen gebruikersinterface thema in SoftMaker Office. De rode variant is ogenschijnlijk het meest consistent uitgevoerd. Vermoedelijk/hopelijk is dit eenvoudig op te lossen in thema-updates in toekomstige versies.

Er zijn wat varianten van SoftMaker Office waar je wellicht van op de hoogte wilt zijn. Allereerst is het officiële product te koop in diverse vormen via Softmaker.com. Er zijn twee versies: Standaard en Pro. De Pro-versie biedt vooral aanvullende vertaalwoordenboeken, maar niet die van/naar Nederlands. De Standaard-versie ligt dus voor de hand. De prijs is met €70 relatief wat flink, je koopt dan wel licenties voor 5 PCs. Er is ook een wellicht interessante abonnementsoptie, maar daar ga ik persoonlijk liever met een boog omheen.

Er zijn twee alternatieven die het bekijken waard zijn. De eerste is FreeOffice 2018. SoftMaker Office 2018 wordt ook vrijgegeven onder de naam FreeOffice. En zoals de naam aangeeft is die gratis, althans, wanneer je je emailadres opgeeft – iets wat tegenwoordig ook moet bij Microsoft. FreeOffice heeft wel een heel aantal beperkingen. Bijzonder is dat je handmatig de spellingscontrole moet toevoegen, met deze instructies. Dit betreft vermoedelijk vooral een licentie/rechten/wetgeving situatie. FreeOffice is dus vooral een goede viewer, een aardige basale tekstverwerker en het fungeert meteen als een demo-versie voor het geheel.

Het andere alternatief is Ashampoo Office 2018. Via reseller Ashampoo wordt ook het Softmaker Office (Standaard) product verkocht, en daar te koop voor $30. Voornamelijk, ogenschijnlijk, voor de Amerikaanse markt, maar ik zie verder zo geen verschillen. Dit product is wel alleen verkrijgbaar voor Windows.

Let op: De Windows versies komen standaard met een visueel iets aangepaste Thunderbird. Die wil je liever niet gebruiken en overschrijft je Thunderbird als je die al gebruikt. (Ogenschijnlijk zonder verlies van email overigens, maar toch.) Let dus even op bij het installeren dat je niet ook automatisch Thunderbird installeert.

Voor thuisgebruik een zeer leuke optie. Wil je al je vergevorderde MSOffice Kungfu doen, dan blijf je overgeleverd aan Microsoft. Je kan in ieder geval gratis het product evalueren met de FreeOffice route op zowel Windows, Apple Mac en Linux!

OnlyOffice Desktop Editors

De tweede variant die ik graag onder de aandacht wil brengen komt uit Letland (en dat is uiteraard een Europees land). Het heet OnlyOffice en was tot voor kort vooral een zeer leuk (Open Source!) alternatief voor Google Docs en Microsoft Office online. Sinds enige tijd heeft OnlyOffice echter ook een desktop product. En die werkt verbazingwekkend prettig.

Dit desktop-product is wel feitelijk een verpakte versie van hun webapplicatie en is daarom wat groter en trager dan de eerder genoemde optie. Je merkt dit echter hoofdzakelijk bij het openen van een document. Het openen en opslaan van bestanden werkt ook wat anders dan elders. Het went snel, en het werkt wel prettig, maar het is wel duidelijk anders. Het werken aan documenten verloopt overigens wel vlot.

Het opvallende is dat de tekstverwerker, rekenbladen en presentatie functionaliteit allemaal in één product geïntegreerd zijn. OnlyOffice werkt met tabbladen, je kan dus tabbladen voor tekstverwerken en presentaties open hebben in dezelfde toepassing en in hetzelfde venster. Sinds een paar dagen zijn de OnlyOffice Desktop Editors ook voorzien van vrolijk gekleurde ribbon menu oplossing. Opmaak opties komen (net als bij de overige hier genoemde oplossingen) meestal met een paneel rechts in het scherm.

De weergave van Microsoft Office documenten is ook hier opvallend nauwkeurig, maar ook hier geldt dat de doorgewinterde MSOffice Kungfu meester er wel een paar bedenkingen bij zal hebben. Voor normaal thuisgebruik is het prima. Veel basale functionaliteiten zijn beschikbaar, al is de geboden functionaliteit wel beperkter dan elders. Belangrijk: Wat het doet, doet het goed. OnlyOffice Desktop Editors werkt duidelijk zeer plezierig.

OnlyOffice Desktop Editors is gratis te downloaden voor Windows, Apple Mac en Linux. Het product is standaard voorzien van Nederlandstalige spellingscontrole. De gebruikersinterface is standaard Engelstalig, er is nog geen Nederlandse vertaling.

LibreOffice

Afbeelding overgenomen van Dedoimedo

Als laatste onder de aandacht, wellicht de meest voor de hand liggende optie: LibreOffice. LibreOffice is een gratis en Open Source variant van StarOffice, gestart in 1985 in Duitsland. De software van StarOffice was ooit opgekocht door Sun Microsystems, sindsdien opgekocht door Oracle. Om diverse redenen (voornamelijk tegenvallende verkoop) is het product ooit vrijgegeven door Sun onder de naam OpenOffice. Het wordt tegenwoordig voornamelijk onder de naam LibreOffice doorontwikkeld door een bont en internationaal gezelschap van enthousiastelingen en bedrijven.

LibreOffice is een uitgebreid product met bergen en bergen opties. Het is grotendeels gebaseerd op een interface zoals je die wellicht herkent van Microsoft Office 2003. Sindsdien is via IBM een paneel aan de zijkant van het scherm geïntroduceerd voor diverse opties. En men werkt ook aan nieuwe menubalk, zoals de bekende ribbon, onder weergegeven. Goede ideeën en concept, het werkt voor mij echter nog niet geweldig. Oordeel vooral zelf.

Afbeelding overgenomen van UbuntuBuzz

De huidige versie 6 komt met veel werk aan de gebruikersinterface (boven getoonde staat standaard uit) en o.a. ook een ePub export functie, ontwikkeld – voor zover ik kan zien, vreemd genoeg – door de Nederlandse militaire industrie. Het werkt, maar ogenschijnlijk niet zo goed als de SoftMaker ePub export.

Het is verder gevoelsmatig een prettig product wat je naar eer en geweten vrij kan en mag gebruiken. Heel veelzijdig, dankzij de rijke geschiedenis van het product wel met een learning curve. Voor thuisgebruik zeker een goede optie. LibreOffice is gratis te verkrijgen voor zowel Windows, Mac OS als Linux. Komt standaard met Nederlandstalige gebruikersinterface en spellingscontrole.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er goede alternatieven ook voor Microsoft Office. Een en ander hangt af van jouw specifieke gebruik en wensen, uiteraard. Als je perse Microsoft Office wilt, zal je Microsoft Office moet kopen/huren, met alle negatieve gevolgen van dien. Voor normaal thuisgebruik is dat echter meestal helemaal niet nodig. En dat is een fijne ontwikkeling. Als altijd: Oordeel zelf. Gelukkig is elk alternatief gratis te testen!

Reacties zijn gesloten.