2x Misleiding in het nieuws?

Als je het nieuws leest dagelijks, met een beetje kritische blik, vallen er toch dingen op. Vandaag een korte reactie op twee berichtjes:

Politieke partijen VVD en D66 willen duidelijker vastleggen wanneer zogeheten zero-days door inlichtingendiensten gebruikt mogen worden.

Het referendum komt eraan, en VVD en D66 doet weer aan wat misleiding om de sleepwet er alsnog door te krijgen. Schermt met toezicht. We weten sinds Wikileaks Vault7 dat de inlichtingendiensten groot-grossieren in zero-days. We weten uit het verleden ondertussen ook maar al te goed hoe nihilistisch die toezicht is en dus wordt. Het zijn dus weer de zoveelste verkiezingsbeloftes die zeer zeker geschonden gaan worden. VVD en D66 zijn uiteraard nooit meer serieus te nemen, en al helemaal niet rond verkiezingstijd. Deze politici bedienen zich bewust van leugens en misleiding.

Het tweede nieuwtje komt met een vermoeden:

Het Verenigd Koninkrijk gaat duizenden Britse militairen inenten tegen een antrax-besmetting. Dat gaat de minister van Defensie Gavin Williamson donderdag bekendmaken, melden Britse media. Die beslissing volgt na de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter.

OK, kennelijk is bedacht dat men militairen wil gaan inenten. En de daarbij gezochte aanleiding is een vergiftiging van de Rus Skripal en dochter geworden. Wetende dat overheden nooit de waarheid vertellen als het maar even kan, en dit weer Rusland betreft… De VK overheid heeft zichzelf met die actie een zeer duidelijk motief gegeven voor de vergifiting van Skripal. Het past in ieder geval ook helemaal binnen het anti-Rusland frame dat de VS en de EU-lidstaten zichzelf hebben aangemeten. Ik ruik een false flag vergiftiging.

De Verenigde Staten staan achter de Britse beschuldiging dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval met zenuwgas op de voormalig Russische ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter Joelia. De Amerikaanse regering steunt het besluit van Groot-Brittannië om 23 Russische diplomaten uit te zetten, zo heeft het Witte Huis in een verklaring laten weten.

Die vergiftiging klinkt steeds meer als een false flag. Verplichte inenting: Winst. Rusland plagen: Winst. Russen negatief profileren: Winst. Op zijn minst wordt hier flink geprofiteerd door de Engelse en Amerikaanse overheid en media, van de dood van Skripal en dochter. En het zijn weer mooie nieuwe stappen richting de oorlog met Rusland die het westen zo overduidelijk opzoekt.

Update: lees vooral ook even de infantiele manier waarop Volkskrant hierover schrijft. Eén en al profilering naar oorlog, en wel op een heel hersendode manier. Framing, propaganda en misleiding in elke alinea. Heb je nog een abonnement, zeg hem dan zo spoedig mogelijk op.

Reacties zijn gesloten.