De ondergang van het Alternatief Nieuws

Door de reguliere kranten bladerend kom je nagenoeg geen logische, steekhoudende analyses meer tegen. De Nederlandse kranten zijn tegenwoordig allen in handen van twee Belgische conglomeraten en publiceren voornamelijk slechts nog voorgekookte en vertaalde Amerikaans-Engelse propaganda gecombineerd met wat PR- en marketingberichten van de EU, Nederlandse overheid en het koningshuis. Het is je geld, energie en aandacht uiteraard onwaardig.

News is what somebody somewhere wants to suppress;
all the rest is advertising.
— Lord Northcliffe, British publisher

Me dunkt dat er genoeg materiaal is om fijntjes duidelijk te maken dat men niet goed bezig is, men niet meer actief is in het voordeel van de Nederlandse bevolking, men gestart is voor zichzelf. “Onze” instituties werken niet meer voor ons. Een alternatieve media waar dit alles breeduit gemeten wordt, geanalyseerd wordt, besproken wordt, belachelijk gemaakt wordt… er is voldoende aanleiding, zou je zeggen, voor een bloeiende en groeiende markt van alternatieve berichtgeving.

Niets is helaas minder waar… De alternatieve media zijn onderweg naar de bodem.

Geen zinnige analyse te vinden als je er naar zoekt

Een zinnige visie op de wereldwijde en Nederlandse politiek en economie, die getuigt van enig zelfstandig nadenken is in de reguliere kranten nagenoeg geheel verdwenen. Van de NOS/NPO/Ned1-3 als officiële staatszenders hoef je uiteraard niet anders dan staatspropaganda te verwachten, en de commerciëlen (RTL, SBS, etc) zouden zinnige journalistiek niet herkennen als het hen in het gezicht sloeg. Gelukkig met verdwaalde uitzondering daargelaten.

Alles draait uitsluitend nog om entertainment en entrainment. (Zoek die maar eens op.) Het grootste -en enige- Nederlands persbureau is in handen van Vereniging Veronica. (En denk daar maar eens over na.)

Met al de werkelijk volledig gestoorde recente gebeurtenissen, die allen fors verdraaid werden gepubliceerd door de grote bedrijven en de overheid, zou er toch een levendige en goed doorvoede wereld van en voor alternatief nieuws moeten zijn.

Het alternatief nieuws verdwijnt dagelijks wat verder

In vrij weinig tijd verdween recentelijk eerst GeenNieuws.com van het toneel (maakte gelukkig een doorstart onder ander management), daarna het geweldige initiatief van De Vrije Media (de website is reeds verdwenen) die ogenschijnlijk door gebrek aan belangstelling (en donaties!) de handdoek in de ring moest gooien, en daarna de doorgaans uitstekende analyses op De Lange Mars. En wat gaat er binnenkort gebeuren met NieuweMediaNieuws.nl?

GeenNieuws

De moedeloosheid van de onbetaalde alternatieve analisten en schrijvers wordt langzaam maar zeker steeds duidelijker:

[Wij hebben] in het weekeinde 3 hackers aanvallen af moesten slaan, hetgeen kunst-  en vliegwerk kostte, tot diep in de nacht bezig zijn noodverbanden te leggen om toch maar vooral u te kunnen voorzien van degelijk onderbouwde informatie, die u dan zelf op waarde mag schatten. Zoals het gratis aangeboden 26 pagina’s tellende rapport over de achtergronden van de gelukszoekers problematiek .

In onze postbus landden opmerkingen als ” doe maar ” , “stuur maar op ” , zelfs alleen maar “ja ” en daar mochten wij het mee doen. 561 keer verzonden wij het rapport om dan te lezen dat het slechts in het Engels was ( hetgeen wij hadden aangekondigd) dus of er een vertaling gestuurd kon worden, Nog nooit van Google vertalen gehoord ? Maar een zinnige reactie ? NUL, was het te moeilijk om je eens in zaken te verdiepen ?

Dat alles beste lezers heeft ons na ruim 10 jaar schrijven op deze site en haar voorganger doen besluiten er mee te stoppen. Het zou niet fair zijn al onze lezers over een kam te scheren, maar soms in verbazing ons hoofd schuddend over reacties waarin wij voor oud vuil werden uitgemaakt, bedreigd en de talloze pogingen om ons uit de lucht te halen, houden wij het voor gezien.

En je geeft ze groot gelijk. Als auteur in het alternatieve wereldje kan ik de lezer verzekeren dat Stank voor Dank, het beste is wat je kan verwachten. En dat is nog los van de goed gefinancierde initiatieven om zelfstandig denken te frustreren, door je als schrijver eindeloos negatief lastig te vallen en continu van alles en nogwat te verwijten. Je wordt overladen met negatieve energie om je maar vooral te demotiveren.

De Lange Mars

En dat na eindeloze inzet van tijd, energie en geld, stank niet heel dankbaar is, en geen energie geeft je vrije tijd te blijven doneren aan het goede doel, blijkt uit de reactie van De Lange Mars / Rob Vellekoop:

Ik heb zes jaar lang dag in dag uit gewerkt aan de artikelen voor DLM. Ik deed dit met veel inzet en vooral uithoudingsvermogen. Totdat ik op zekere dag inzag dat ik aan een dood paard aan het trekken was, wat per saldo niet alleen ontzettend veel tijd maar ook geld kostte.

Ik vind dat het werk, dat de alternatieve media belangeloos doen, onvoldoende wordt gewaardeerd. Mensen krijgen het gratis en een enkeling realiseert zich dat alleen de zon gratis schijnt.

Dat samen met het gevoel dat in deze ultra conservatieve tijd ik een door de massa onbegrepen strijd voer heeft mij doen besluiten om te stoppen met mijn internetkrant De Lange Mars.

Juist, het is een soort preken voor eigen koor, zonder winst, zonder zelfs een positieve reactie. Een bericht wordt rustig 5000 keer gelezen, zonder dat iemand iets positief zegt in een reactie. De reacties staan uit op deze site vanwege de grote stortvloed van treurigheid die dat creëert. Laat staan dat iemand een donatie geeft.

Dat kan uiteraard beter. Stel je doneert als lezer één kop koffie (€2,=) per maand aan je favoriete site(s), met wat vaste bezoekers heb je dan direct een fantastisch aanvullende inkomstenbron om nieuwe initiatieven mee op te bouwen.

Het moge niet zo zijn, leerde ook Coöperatie de Vrije Media. Ik heb geen onderzoek gedaan, maar het is vrij duidelijk dat er ondanks een paar enthousiaste mensen in 2016 nagenoeg niemand over de brug kwam om een abonnement te nemen of met enige frequentie eens een donatie te doen. Zonder inkomsten kan niet geïnvesteerd worden, zonder investeringen kunnen geen mensen aangetrokken worden om interessante analyses te beschrijven of video’s te produceren, en daar verdwijnt je goede initiatief in het archief. Beste Irma en Ad: Bedankt!

Het probleem?

Het is vrij duidelijk dat de bevolking liever blind blijft over wat er werkelijk gebeurt dan dat men eens zelfstandig probeert na te denken, of een goede analyse kan waarderen. Is het onwetendheid of apathie? Hoe dan ook: jouw goed recht. Als dit je gekozen aanpak is, succes daarmee.

Is it ignorance or apathy?
Hey, I don’t know and I don’t care.
— Jimmy Buffett

Maar mensen die wel geïnteresseerd zijn in het alternatief nieuws, zijn vooral uit op: Consumeren en ogenschijnlijk: Klagen. De prevalerende gedachte is: “OK, als je dan wat schrijft wil ik het best lezen, maar verwacht geen reactie, verwacht geen ‘dank je’, verwacht geen doorverwijzingen, en verwacht al zeker geen euro’s om daadwerkelijk iets mee te kunnen. En als ik iets aanstootgevends zie, ga ik direct klagen.”

Je krijgt daar als analist en schrijver uiteraard geen energie van, en geen reden om vrijwillig je tijd te blijven investeren. Je beste intenties en inzet worden niet gewaardeerd of je wordt zelfs persoonlijk volledig onderuit geschoffeld. Men speelt, zoals je weet, graag direct op de persoon. De internet-rekeningen worden daar uiteraard niet mee betaald. Laat staan een soort minimum loon. Het is ver uit het zicht. En uiteraard is de inhoud van het werk ook niet al te opbeurend en motiverend.

Totdat ik op zekere dag inzag dat ik aan een dood paard aan het trekken was, wat per saldo niet alleen ontzettend veel tijd maar ook geld kostte.

Dus eindigde en pauzeerden ook Wij Worden Wakker, Blissings, Argusoog, Zapruder.nl, Earthwatcher.nl, Zonnewind.be, Wijzijnklaar, het Burgerforum, Stuivenberg’s Wereld, Ubuntuplanet, Uitdediepte, Curiales, Loyalist, Guldentijd, etc. En dit is slechts nog wat we ons herinnerden van de laatste paar jaar.

Stem met je euro!

Gezien het feit dat de alternatieve media de laatste zuurstof (advertenties, niet hier trouwens) wordt afgenomen, met censuur als toekomstplan, door overheden en het grootbedrijf (youtube, google, twitter, facebook), draait de alternatieve media nu slechts nog op goede intenties van individuelen. En: Nee, de alternatieve media krijgen echt niet betaald uit Rusland. En zoals reeds duidelijk is geworden, goede intenties zijn niet duurzaam, goede intenties zijn zeer eindig. Goede initiatieven in de alternatieve media verdwijnen nu letterlijk zienderogen.

Dus: Zie je een goed bericht, zie je een leuke blog, een waardevolle website, een goede ontwikkeling, laat direct POSITIEF van je horen! En vooral ook: herhaaldelijk. Achter elk alternatieve initiatief zitten mensen vrijwillig hun vrije tijd op te offeren voor een betere toekomst. Men vindt positieve reacties geweldig. Steun ook goede initiatieven met harde euro’s in de vorm donaties daar waar het wordt gevraagd. Doe PR voor je favoriete alternatieve media site of alternatieve bericht op bijvoorbeeld de sociale media. En wees vooral niet zuinig: Participeer! En niet éénmalig, maar regelmatig.

Jij bent – als bezoeker – de alternatieve media, zonder jouw energie verdwijnt het.

Het verdwijnen van het vrije woord is vermoedelijk niet wat je wilt met oog op onze nabije toekomst. Oordeel verder zelf, maar denk hier eens over na: Je krijgt waar je voor betaalt. Het Grootbedrijf, Soros, de overheid en co betalen gul (niet aan mij trouwens) voor meer macht, inspraak-slopende politiek, de ondergang van gezondheid, vrijheid en democratie. Belastingen en reeds verkregen monopolies betekenen een vast inkomen voor hen, maar echte goede initiatieven vallen nu letterlijk links en rechts uitgehongerd neer.

Herinner nogmaals: Je krijgt waar jij voor betaalt. Voor niets gaat slechts de zon op. Slechts een bezoek aan een site is na de recente maatregelen rond demonetisering en censuur niet meer voldoende. Zonder jouw energie en input wint de propaganda en de misleidende PR (van Soros, Rutte, EU, VN, technocratie, empire, grootbedrijf, etc) het zonder zelfs enige vorm van strijd.

Zonder jouw energie – complimenten, publieke reacties, steunbetuigingen, PR in tweets / op facebook, maar ook gewoon harde euro’s om de rekeningen mee te betalen – verdwijnt de alternatieve media in het niets. En met het vrije woord uit de weg is de zaak vermoedelijk gedaan.

Lees eventueel meer over Stemmen met je euro.

(/rant)

Reacties zijn gesloten.