Zet nu je handtekening bij het Sleepwet Referendum!

Op 11 juli 2017 ging de Eerste Kamer akkoord met een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarmee volgt het de lijn van de Tweede Kamer die op 14 februari 2017 vóór deze wet stemde. Na jarenlange politieke strijd is de knoop door beide Kamers doorgehakt: Nederland krijgt per 1 januari 2018 een sleepnet.

Referendum
Intussen wordt er door een aantal studenten geprobeerd een referendum te starten, zodat de Nederlandse bevolking zich over het sleepnet uit kan spreken. Wil je je ook uitspreken over het sleepnet? Klik dan hier, en zet je handtekening!

Toelichting – Overgenomen van Geensleep.net

Maar met de nieuwe wet kunnen de geheime diensten op grote schaal onze communicatie tappen, zelfs al vormen we geen bedreiging. Het is de meest vergaande bevoegdheid die de diensten ooit hebben gehad. In onze open en democratische samenleving hoort een sleepnet niet thuis. Al helemaal niet omdat niet is bewezen dat een sleepnet ons daadwerkelijk veiliger maakt.

Met het sleepnet en directe toegang tot databases kunnen de geheime diensten bij heel veel gegevens over personen die geen doelwit zijn. Maar daar blijft het niet bij. Het wetsvoorstel maakt het óók mogelijk om je computer te hacken ook al ben je zelf geen doelwit. Je computer – denk aan servers en bedrijfsnetwerken, maar ook aan laptops of smartphones – wordt dan zonder dat je hier weet van hebt, gebruikt als instrument van de geheime diensten om door te dringen tot een doelwit.

Ter informatie: In de Eerste Kamer was er met de stemmen van de VVD, CDA, PVV, SGP, ChristenUnie, 50plus en OSF een meerderheid voor de wet. De senatoren van GroenLinks, de SP, D66 en de Partij voor de Dieren stemden tegen de wet.

Lees verder.

Reacties zijn gesloten.