Kabinet over aftapwet: ‘Afluisteren mag grootschalig en stelselmatig’

Het kabinet van PvdA en VVD (en D66 en CDA) doet aan wat gratis stemadvies, zegt nog even heel duidelijk:

Als de nieuwe Nederlandse wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten erdoor komt, betekent het dat de diensten grootschalig en stelselmatig mogen afluisteren. Dat stelde het kabinet in reactie op vragen van de Tweede Kamer in een debat woensdag.

There is no alternative, kritiek is dus ook niet gewenst:

Over de mededeling van toezichthouder CTIVD dat de wet specifieker moet zijn, antwoordde hij dat het niet aan de toezichthouder is om wetten te maken. Wat wel en niet proportioneel is, zal volgens Plasterk in de toekomst moeten blijken, waardoor de invulling vaag blijft. Ook het benoemen van bepaalde apparaten [red: kabel, hotspots, routers, (mail)servers, chatapps als whatsapp, facebook en twitter, mobiele telefoons, vaste telefonie, etc] die bijvoorbeeld zijn uitgesloten van hacks ziet de minister om dezelfde reden niet zitten.

Dat noemen we normaliter een ‘carte blanche’. In de handen van inlichtingendiensten en overheden is dat een zeer gevaarlijk beleid. De informatie die de Nederlandse overheid met zijn totalitaire sleepnet verzamelt over Nederlandse burgers, wordt ook nog eens breed en onbeperkt gedeeld in het internationaal samenwerkende inlichtingendienstenkartel.

Dit stukje totalitaire wetgeving wordt nog doorgedrukt voor de verkiezingen, met medeplichtigheid van de zogenaamde ‘staatsdragende partijen’, zijnde: PvdA, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Wel bijzonder: GroenLinks is zowaar tegen het sleepnet, al is die partij in het verleden voor het kabinet uiteraard een betrouwbare en zeer gewillig partner gebleken. ‘1984’ is een utopie in verhouding tot de hedendaagse realiteit: U leeft in surveillancestaat Nederland. Vrijheid, Veiligheid en Democratie, maar dan tot totaal onherkenbare concepten geherdefinieerd.

Meer over het compleet gestoorde totalitaire sleepnet hier en uiteraard bij Bits of Freedom.

Reacties zijn gesloten.