Een alternatief voor Windows 10: Deepin 15

Je hebt het wellicht gemerkt, Windows 10 viert zijn eerste verjaardag. Na een jaar lang Windows 7 en 8 gebruikers lastig te hebben gevallen over te stappen naar Windows-10-als-Dienst, moet je er nu voor betalen. Dat is: als je überhaupt nog wil. Microsoft volgt jou tegenwoordig scherp op je PC: hardware in je computer, sites die je bezoekt, zoekacties, spraak analyse, software die je hebt geïnstalleerd, etc. Herinner de telemetrie en data collectie, er is tegenwoordig een hele industrie ontstaan voor aanvullende software voor het verkrijgen van enige privacy op je eigen Windows computer. Dit geldt tegenwoordig ook voor Windows 7 en 8. Herinner: je moet de inlichtingendiensten het werk niet te makkelijk te maken.

We krijgen nog dagelijks bezoekers over de digitale vloer geïnteresseerd in alternatieven voor Windows 10, onze introductie en recensie vorig jaar van Linux Mint 17 wordt nog steeds veel gelezen. We zijn nu ook precies één jaar verder, tijd voor een nieuwe Linux recensie. Terwijl Linux Mint 17 een geweldig alternatief voor Windows 10 blijft, kijken we nu eens naar een Windows 10 alternatief gebaseerd op Linux dat deels uit China komt: deepin 15.2. We stellen een aantal basale eisen en kijken of deepin 15 voldoet als Windows 10 alternatief voor normaal desktop gebruik.

De Eisen

Ieders eisen zijn anders. Voor deze recensie zijn de eisen die ik stel voor een goed alternatief voor Windows 10 als volgt:

 1. Gratis en vrij toegankelijk, open source, ondersteund. Geen NSA.
 2. Installatie, configuratie, start en standby zonder gebreken.
 3. Kan twee beeldschermen aansturen, idealiter met taakbalk op elk.
 4. Updates verlopen zonder gedoe.
 5. Voldoende professioneel uiterlijk, geen hobby-gedoe.
 6. Nederlandstalige software.
 7. Eenvoudige installatie van software met minimaal deze verzameling:
  • Tekstverwerking: LibreOffice, WPS Office en Calibre.
  • Internet: Firefox, Chrome, Thunderbird en Filezilla.
  • Video: Video afspelen zonder gedoe: Kodi en VLC.
  • Grafisch: Gimp, Pinta en screenshot functionaliteit.
  • Diverse: Redshift en TeamViewer,
  • Fatsoenlijke mogelijkheid tot installatie Office 2010.

Voor de techneuten onder ons: de test-PC is een relatief nieuwe Intel Skylake i5 met ingebouwde Iris 540 videokaart en SSD. Het is een vlot en modern systeem dat niet altijd gemakkelijk met Linux wil samenwerken.

1 – Het OS: deepin 15.2

We kijken naar deepin 15.2, een initiatief uit China gebaseerd op Debian Sid. Debian is een van oudsher stabiel en internationaal, goed beheerd systeem, van origine uit de VS, reeds actief sinds 1993 met software versies vernoemd naar het speelgoed in de film Toy Story. De Chinese ontwikkelaars maken deze Debian basis tot een vrij, uniek, stilistisch, vindingrijk, vers en elegant systeem, aldus de website, met een aantal zelf ontwikkelde toepassingen.

Het totale pakket is gratis te downloaden (2,3GB), op USB-stick te kopiëren met de Windows toepassing “Deepin Boot Maker”, met de USB te installeren en gratis te gebruiken. De broncode van de Chinese toevoegingen zijn ook gratis en vrij en openlijk beschikbaar. De Chinese toevoegingen worden ook door andere partijen gebruikt, zoals bijvoorbeeld het Europese initiatief Manjaro Deepin. Conform de innige samenwerking van de inlichtingendiensten (als CIA en NSA) met Microsoft zou een Chinese oplossing mogelijk ook spyware bevatten. Deze is nog niet aangetroffen en gezien het opensource software aspect én de Debian basis lijkt het risico daarop beperkt.

deepin is niet heel gemakkelijk met een USB stick vrijblijvend op je computer uit te proberen als Live-omgeving, al heeft OSBoxes trouwens wel een deepin testomgeving beschikbaar om vrijblijvend met deepin te spelen als toepassing (met behulp van Virtualbox) op een ander OS, zoals Windows 10. Echte ervaring doe je op met een installatie. Laten we dat dus eens doen.

Eis 1: Voldoende.

Kies een taal.

2 – Installatie & Configuratie

De installatie is eenvoudig, in een viertal eenvoudige schermpjes wordt het systeem geïnstalleerd, inclusief een flinke set software en (nagenoeg) alle drivers die je nodig hebt voor je hardware. Kies je taal, vul een gebruikersnaam in, kies hoe deepin geïnstalleerd moet worden op je harde schijf en bekijk de animaties terwijl deepin zichzelf installeert.

Leun achterover en wacht rustig af.

Als je zowel Windows 10 als ook deepin 15 op je PC wilt installeren, dan is de puzzel uiteraard wat groter. Windows 10 wil de PC liever niet delen en doet het nodige om je tegen te werken. Zonder de en-en Windows 10 vraag, is het spel eenvoudig. In amper tien minuten is het klusje gepiept en kan je inloggen op je deepin desktop.

Deepin-OS

Logo tijdens opstarten.

Tijdens het starten van je computer wordt je begroet met een deepin-logo dat langzaam vol loopt met klotsend water. Behalve dat het zo snel gaat, dat je waarschijnlijk nooit zover komt als boven weergegeven. Het ziet er gelikt uit.

Login scherm

Login scherm

Er is wel een kleine irritatie met de standby. Het werkt goed, maar er is ogenschijnlijk geen configuratie voor de aan/uit-knop. Idealiter als ik op de aan/uit-knop duw, mag deepin meteen in de slaap-stand. Doet hij niet, laat een leuk keuze menu zien. Standaard gedrag: Nagenoeg niets te configureren. Maar ze doen het met stijl, ook dit keuze menu ziet er keurig uit. De normale Nederlandse toetsenbordindeling is trouwens ‘English (US, alternative international)’, eenvoudig in te stellen via de configuratiepanel indien je dat wilt.

Het afsluit-scherm.

Eis 2: Goed. Jammer van de afwezige energie configuratie waarmee je meestal de aan/uit-knop kan instellen.

3 – Twee beeldschermen aansturen, idealiter met taakbalk op elk.

deepin kan inderdaad twee beeldschermen aansturen met uitgebreid bureaublad functionaliteit, inclusief mooie configuratie mogelijkheden. Het werkt, het is gebruiksvriendelijk en ziet er elegant uit. Het probleem is alleen het aan/uit schakelen van mijn tweede scherm.

Als ik het tweede scherm aan zet, flikkert het beeld even en verdwijnen de meeste van de geopende applicaties van het eerste scherm naar het tweede. Als ik daarna het tweede scherm nog eens uit en aan zet, verdwijnt de taakbalk in het geheel! De taakbalk is wel weer terug te krijgen met een trucje, maar het is toch wel irritant. Dit betreft een probleem met het afhandelen van ‘hotplug events’, iets wat zich niet beperkt tot deepin. (Update april 2017: Ondertussen is dit probleem grotendeels opgelost, geen foutjes/errors meer.)

deepin-config2

Configuratiepaneel aan rechter kant van het scherm, in dit geval: wallpapers.

Tevens krijg ik geen iconen zichtbaar op het tweede scherm en kan ik niet applicaties verplaatsen van scherm 2 naar scherm 1 met alleen gebruik van scherm 1. Klinkt allemaal wellicht als pietlutten, behalve dat scherm 2 een TV is die ik gebruik voor het kijken van documentaires en entertainment. En dat werkt nu wel, maar niet handig.

Voor TV-gebruik wil ik trouwens ook geluid over HDMI, en dat kan met de toepassing ‘pavucontrol’, maar die is standaard niet geïnstalleerd en staat niet in de Deepin Store. Het configuratiepaneel geeft bij mij niet de optie te schakelen tussen HDMI en normale audio over de koptelefoon-uitgang. Daarnaast vergeet pavucontrol mijn specifieke instellingen na een reboot.

Eis 3: Onvoldoende voor mijn specifieke gebruik. In ‘normaal’ gebruik duidelijk wel ruim voldoende.

4 – Updates verlopen zonder gedoe.

Allereerst is het downloaden van updates traag. Je hoeft er niet op te wachten, maar toch. Dit komt omdat deepin standaard de software vanuit China haalt. En die verbinding is niet vlot. Gelukkig kan je instellen dat je software van een Nederlandse mirror-server wilt gebruiken. En dat werkt prima.

Kies een Nederlandse mirror server voor snellere updates.

Behalve dat ik later als poweruser achter de schermen stiekem gebruik van de Debian achtergrond van deepin wilde maken door via geavanceerde apt-get commando’s aanvullende software te installeren. Toen ontdekte ik dat apt-get nog steeds naar China keek voor het downloaden van software pakketten. Vreemd. Gemakkelijk aangepast in het configuratiebestand /etc/apt/sources.list door de regel aldaar aan te passen naar “deb [by-hash=force] http://ftp.nluug.nl/pub/os/Linux/distr/deepin unstable main contrib non-free”, zonder quotes. Dit is natuurlijk een beetje vals spelen als poweruser, en gelukkig ook niet benodigd voor normaal deepin gebruikt. Het toont trouwens wel de kracht van de combinatie van deepin met Debian.

Hoe dan ook, deepin geeft netjes aan wanneer er updates zijn. En met een druk op de knop worden die updates geïnstalleerd. Je kan een snelle Nederlandse mirror-server kiezen, en eventueel alle updates uitzetten. Prima in orde.

Eis 4: Voldoende. Voor powerusers moet je even een bestandje aanpassen, geen ramp.

5 – Professioneel uiterlijk

Het komt met goed ogende standaardinstellingen. Wallpapers en dergelijke zijn gemakkelijk te veranderen. Plaats je eigen wallpaper in de Afbeeldingen/Wallpapers folder om ze toe te voegen aan het configuratiepaneel. Er wordt gewerkt met een goed ogend plat thema, gebaseerd op Arc. Op diverse locaties mooie transparante overlays, zoals bij het start menu. Het start menu is trouwens volledig beeldschermvullend, en dat werkt prima – in tegenstelling tot Windows 8. Een klik op de paarse raket en het menu verschijnt. Prima in orde. In voorkomende gevallen zorgt de fysieke Windows-knop op je toetsenbord ervoor dat het start menu verschijnt onder open applicaties, dat is wel wat vreemd.

Het start menu.

deepin komt standaard met Hot Corners functionaliteit voorzien van zinnige standaardinstellingen, ook zijn die gemakkelijk aan te passen en uit te zetten. Met name de deepin taakbalk (dde-dock) is een knap stukje werk. Je kan kiezen tussen Windows 7/8/10 stijl, de Windows XP / Vista stijl of standaard de MacOS stijl.

deepin-taakbalk

De taakbalk in drie smaken.

Eis 5: Goed. Het ziet er allemaal prachtig en professioneel uit, zonder ‘overkill’.

6 – Nederlandstalige software

Nederlands komt standaard mee met deepin. Tijdens het installeren kan je onze taal kiezen, daarna volgt de installatie en de meeste software netjes in het Nederlands. Behalve dat sommige woorden Engels blijven. Het is bijvoorbeeld ‘Dock’ in het Engels, maar ‘Loskoppelen’ in het Nederlands. Het is ‘Nieuw venster’ maar ‘Close All’. De vertaling van deepin tekst is dus ogenschijnlijk nog niet volledig compleet, al scheelt het weinig. Ook is de Nederlandse taal langer dan Chinese tekens. Dus sommige tekst past eenvoudig niet in de ruimte beschikbaar.

De tekst past niet op de knoppen.

Sommige toepassingen blijven Engelstalig, zoals de WPS Office. Ook geen Nederlandse spellingscontrole aldaar. Dat is wel redelijk eenvoudig te downloaden en te installeren, trouwens, maar gemakkelijk is anders. LibreOffice is trouwens ook te installeren Nederlandstalig en met Nederlandse spellingscontrole, al is het platte deepin thema in LibreOffice verhoudingsgewijs wat lelijk. De browser en het emailprogramma komen netjes in het Nederlands, voorzien van werkende spellingscontrole.

Eis 6: Ruim voldoende.

7 – Eenvoudige installatie van software

deepin komt standaard met diverse standaard software, waaronder de Chrome browser, video afspeel software, mp3/muziek software, WPS office, Spotify client, PDF reader en meer. Voor mijn gebruik is gemakkelijk uit de Deepin Store geïnstalleerd onder andere Firefox, Filezilla, TeamViewer, Gimp, LibreOffice, Kodi, VLC, Calibre. De applicaties worden met één druk op de knop geïnstalleerd. Geen gedoe, ideaal.

deepin-store

Installeer software met één druk op de knop.

Welke niet in de Deepin Store beschikbaar is, is Redshift. Deepin Store heeft wel f.lux, welke netjes met een eenvoudig configuratiescherm komt. Deze optie is een betere keus. Het grafische bewerkingsprogramma Pinta is standaard niet te installeren. (Middels het eerder genoemde trucje met de Debian’s apt-get is ook deze voor de gevorderde gebruiker echter wel zo geïnstalleerd.)

Ontdek in de Deepin Store ook diverse Android applicaties, zoals Angry Birds. Ook handige Web applicaties zoals de Gmail app, Google Maps app, Microsoft Office Online, etc. Standaard komt Deepin zonder firewall, installeer het eventueel via de Deepin Store met ‘Gufw’. Daarna Gufw starten, wachtwoord opnieuw invoeren, aanzetten met het schuifje en klaar. Een ‘dual pane’ file manager is zo geïnstalleerd: aldaar de Debian versie downloaden, starten uit de downloads map, kies ‘Packet Installeren’, even geduld en gereed. Toppie. Wel bijzonder: sommige reacties in de Deepin Store zijn in het Chinees.

deepin-codeweavers

deepin komt met Crossover Linux 15.

Als kers op de taart komt deepin met de Crossover software van Codeweavers. En ook meteen de officiële en meest recente versie 15.0.4, ter waarde van 48 euro, legaal! Crossover biedt de mogelijkheid een aantal Windows applicatie uit te voeren op deepin. Zoals Microsoft Office 2010 of 2013, maar ook SketchUp, Quicken en diverse spellen met Direct X waaronder Fallout en Grand Theft Auto. Daarnaast is ook geïnstalleerd de software van Steam voor het spelen van een groot aantal Linux OS/Steam Play spellen zoals Counter Strike, Dota en Team Fortress. Ter informatie: ik heb de toepassingen in deze alinea allemaal niet getest. Hoe dan ook…

Dit is toch allemaal werkelijk perfect geregeld. Ietwat jammer dat de Deepin Store nog niet completer is, maar de selectie is geweldig goed en groeit ook immer verder. De open source e/o freeware purist zal schudden van woede, voor de gemiddelde gebruiker is het allemaal bijzonder prettig. Zeker met Debian op de achtergrond voor de gevorderde gebruiker, werkelijk niets dan lof.

Eis 7: Uitmuntend!

Klik voor weergeven afbeelding.

Klik voor groter weergeven van de deepin desktop afbeelding.

Conclusie

Ik geef het toe: ik ben zwaar onder de indruk van het geheel dat is deepin 15.2. Het is een mooie verzameling software: gebruikersvriendelijk, mooi, luxe App Store, eenvoudige installatie, grotendeels Nederlandstalig, gratis, open source. Het is pracht bijna overal waar je kijkt. Ook is er de kracht van een volledige Debian installatie onder de motorkap voor de gevorderde gebruiker. Windows 10: Eat your heart out. Wat wil een mens nog meer?

Nou, volledig gebruik van het tweede scherm als TV, toch eigenlijk wel. Inclusief geluid op die TV. En juist dat, dat gaat niet gemakkelijk. En dat is jammer, want dat betekent dat ik toch nog even verder ga kijken of er een Linux-variant te vinden is die beter werkt in voor mijn specifieke situatie. Ook heb ik geen Live-CD variant gevonden van deepin, dat maak het testen van de software voor de installatie toch wat lastiger.

Eind conclusie: Goed als alternatief voor Windows 10, een ruim voldoende voor mijn gebruik.

Voor mij gebruik ben ik er van overtuigd dat het beter kan. Voor een fijn gebruik van het tweede scherm wil ik wel wat pracht en praal opofferen. Indien er voldoende interesse is voor dit bericht over deepin 15.2, dan volgt wellicht een recensie van een ander Linux OS pakket. Herinner trouwens de positieve ervaringen met Linux Mint 17.

Als altijd, oordeel zelf: Elke PC en elke gebruiker is anders, het kan goed zijn dat u andere resultaten verkrijgt met uw Deepin Linux ervaring dan boven beschreven. Probeer het eens uit op een oudere PC? Herinner: Maak goede backups voordat je gaat experimenteren! Voor de volledige informatie: de Skylake i5 computer is dusdanig nieuw dat de standaard deepin kernel een beetje haperde. Die heb ik vrij eenvoudig geüpdate naar de nieuwere kernel versie 4.6.4, lang leve de kracht van Debian onder de motorkap.

NB: Diverse afbeeldingen zijn geleend van: Distroscreens, de Deepin Website en Tecmint. Zie die pagina’s eventueel voor meer hoge resolutie screenshots. Videobeelden zijn te zien via Youtube.

Reacties zijn gesloten.