Denkarmoede en populisme

Soms zijn er van die woorden die zo geweldig van toepassing zijn, dat ze eigenlijk voor zichzelf spreken. Denkarmoede is zo’n woord. TPO gebruikte hem onlangs in hun betoog met de prachtige titel ‘Júist de elite is doordrenkt van populisme

Het meest misbruikte woord van de afgelopen maanden is zonder twijfel ‘populisme’. De godganse dag lang werd ons, het publiek, door de mainstream media ingepompt dat, als we niet oppassen, overal in Europa ‘populistische tendensen’ de overhand zullen krijgen. Als er één groep is aan te wijzen die zich met huid en haar heeft overgegeven aan populisme, dan is het wel de hedendaagse elite.

Hier komt de analyse en het gebruik van het fenomeen denkarmoede:

Onze elite is verworden tot een stel makke schapen, niet zelden op sociale media hunkerend naar duimpjes, hartjes en smileys. Het is deze doodzieke aanpassingscultuur, deze in managementdoctrines omgezette angst een keertje niet te behagen, die het ultieme bewijs vormen van de alhier heersende (denk)armoede.

De heersende denkarmoede, dat beschrijft het opereren van de Europese (waaronder Nederlandse) politiek natuurlijk perfect: kortzichtig, angstig, geïndoctrineerd, aanpassend en doodziek.

We lijden inderdaad aan denkarmoede…

Dat we lijden aan denkarmoede, dat is geen toeval. Ik wil niet steeds over George Orwell starten, maar oh wat legt hij de hedendaagse samenleving toch steeds geweldig goed uit:

Newspeak is een taal die wordt gecreëerd en gecontroleerd door de totalitaire staat als een instrument om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor het regime vormen, zoals vrijheid, zelfexpressie, individualiteit, en vrede, te beperken. Elke vorm van denken die zou kunnen afwijken van de concepten van de partij wordt beschouwd als “thoughtcrime” (“gedachtemisdaad”).

Wie herkent hier iets van de hedendaagse samenleving? Wie herkent hier de policor en weg-met-ons lichting van politici die lijden aan denkarmoede? Rutte weigert zelfs expliciet te denken over vergezichten… Visieloze denkarmoede alom. En misschien in het geval van Rutte en co maar goed ook. Maar wat was leiderschap ook alweer?

Herkent u hier iets?

Denkarmoede is uiteraard het doel en resultaat van Newspeak. Newspeak is een gecensureerde taal welke het onmogelijk moet maken om nog kritisch te kunnen denken omdat je het niet meer kan uitspreken. En let op: Newspeak was in het boek 1984 niet organisch gegroeid of bij toeval ontstaan, daar werd hard voor gewerkt door de werkelijke bestuurlijke elite achter de schermen – en die deed uiteraard niet aan Newspeak en was zeker niet visieloos. Dat hun visie geen goede visie was, mag duidelijk zijn, maar er was dan ook geen transparantie, controle en/of inspraak om dat te corrigeren. O, wat herkenbaar allemaal.

En dat gedachtemisdaden tegenwoordig snel gepleegd zijn wordt wel duidelijk. Neem het hele verstopeieren debat. Kijk een paar minuten naar de grote media, de tafelgasten: hoor de BNers op TV spreken. Je mag op geen enkele manier iets kritisch meer zeggen, dat is verboden. Mocht de rigide policor nog niet dwangmatig voldoende zijn, dan verbiedt de EU je bezwaren ook reeds als gedachtemisdaden onder de noemer ‘Hate Speech’ en word je uiteraard bijgestuurd door de EU gedachtenpolitie. En we weten uiteraard allemaal dat je over bepaalde bevolkingsgroepen als blogger überhaupt niets mag schrijven.

1984 is nu

Dwangmatige policor is uiteraard het equivalent van Newspeak, het zorgt voor denkarmoede. Gedachtemisdaad is Hate Speech. De gedachtenpolitie is operationeel. Eurazië is onderweg nu dat Turkije en de Balkan gaan aansluiten bij de EU. Elk telefoontje wordt afgeluisterd en gemonitord, camera’s op elke hoek en muurvullende televisies die je afluisteren en opnemen zijn uiteraard reeds feit met de spraakgestuurde TVs en de Xbox, de spelcomputer voorzien van diverse camera’s die je als kijker injecteren in TV-programma’s. En oh ja, de 1984 ‘perpetual war’ is uiteraard ook feit, die continue oorlog zien we dagelijks. 1984 is nu.

We leven in een aan denkarmoede lijdende dystopie.

Reacties zijn gesloten.