Van Schaarste Economie naar Economie van Overvloed

Het kan u bijna niet zijn ontgaan: er is overvloed bijna overal waar u kijkt. Vroeger was entertainment uniek, nu verzorgt Netflix duizenden films en series op afroep (legaal), met popcorn time en bittorrent heb je zelfs toegang tot honderd duizenden films en series (illegaal) en met Youtube werd in 2014 per minuut ruim 300 uur video geüpload en ruim 300 dagen aan videomateriaal bekeken.

Boeken? Ooit uniek en exclusief, Amazon en Bol bezorgen nu vele duizenden boeken thuis, via sites als Kobobooks.com en Gutenberg heb je directe toegang tot vele tienduizenden boeken, via IRC en Usenet (illegaal) download je in een paar uur tijd een verzameling boeken waar zelfs de grootste bibliotheken moeilijk tegenop kunnen.

Muziek? Een muzikant in de hoek van je kamer? Zooo negentiende eeuw! Meer muziek dan je ooit kan beluisteren op Spotify (legaal), voorheen zelfs ‘gratis’ te verkrijgen bij Napster en Grooveshark (illegaal). Tegenwoordig is muziek een volledig uitwisselbaar commodity product geworden.

We gaan nog even door met overvloed en trekken dan conclusies over het bestaan van handelsverdragen als TTIP en CETA, het recente handelen van de NSA en GCHQ en het net nieuw geïntroduceerde sleepnetspioneren van de gehele Nederlandse bevolking door de AIVD.

abundance-dyer-1

Meer voorbeelden van de overvloedeconomie in wording

Zonne-energie wordt nu ongeveer goedkoper dan kolen en gas en is uiteraard duurzaam, als we kijken naar de vrije energie beweging (zoals bijvoorbeeld Keshe en vele vanwege ‘staatsveiligheid’ middels ‘black shelving’ weggestopte patenten) wordt een extra kWh binnenkort zelf nagenoeg gratis. Het is de elektrische auto en vrije energie versus de kapitalistische energie industrie van olie, gas en kernenergie: er is een reden dat uitvinder Nikola Tesla zeer bruut aan de kant gezet werd door industrieel en bankier J.P. Morgan.

Een functionele desktop PC? Voorheen onbetaalbaar. Nu? €35 en verbruikt niet meer energie dan je nachtlampje. Mobiele telefoon met groot HD touchscreen en camera? €69. Laptop met 64bit processor, HD scherm en nagenoeg alle software die je nodig hebt voor internet, vermaak en thuiskantoor? $79. Open Source vs Apple, Google en Microsoft.

Nieuws? Voorheen was het ontvangen van een krant bijzonder en begerenswaardig, nu moet je toch werkelijk je best doen om het nieuws buiten te sluiten. Communicatie? Een brief naar de andere kant van de wereld? Tegenwoordig in milliseconden verstuurd en ontvangen, tegen €0,00 aanvullende kosten. Een belletje met Azië? €0,00 aanvullende kosten en meteen voorzien van realtime videobeelden. Met Facebook, Whatsapp, Skype, Facetime, Telegram, Twitter en Instagram is er communicatie in (veel te) ruime overvloed.

De overvloed is duidelijk reeds… overvloedig

Een appelboom creëert niet één appel maar vele en uit elke appel kunnen meerdere nieuwe appelbomen ontstaan. Natuur is inherent overvloedig. We leven op een planeet met meer water dan land, het probleem van drinkwater is gemakkelijk op te lossen met wat zonne-energie, wat overtollige kilowatts en wat wetenschap.

Met permacultuur, aqua-/hydroponics en verticale tuinen/landbouw is er voedsel in overvloed, als we dat zouden willen, en in noodgevallen is nagenoeg elk reëel voedselprobleem met wat doelgerichte GMO toepassing op te lossen, maar dan wel zonder kankerverwekkend (door de EU goedgekeurd uiteraard) gif als Roundup.

“Doing what you love is the cornerstone of having abundance in your life”
― Wayne Dyer

Kanker is trouwens veelal ook geneesbaar (en te voorkomen) maar dat fijne feit wordt uiteraard onderdrukt door de commerciële belangen van farmaceuten op zoek naar snelle kapitalistische en materialistische winst voor zichzelf en hun aandeelhouders. En als laatste en zeker niet minste voorbeeld in dit berichtje, de ECB en de Fed maken steeds weer duidelijk dat ook geld overvloedig beschikbaar is.

De voorbeelden van de overvloedeconomie zijn werkelijk schier eindeloos geworden. En dit bericht betreft ‘slechts’ de materialistische kant van overvloed, we zijn nog niet eens gestart over het effect waar Wayne Dyer het over heeft!

Een menswaardig bestaan met duurzame overvloed

Met al deze potentiële overvloed wil ik niet betogen dat na het terugbrengen tot geringe proportie van het neoliberale kapitalistische systeem er ineens voor iedereen een Ferrari klaar staat. De honger van ongebreideld materialisme is nooit te stillen. Het doel van een menswaardig bestaan voor iedereen is echter wel te behalen in een duurzame overvloedeconomie gebaseerd op samenwerking in plaats van concurrentie.

“Earth provides enough to satisfy every man’s needs, but not every man’s greed.”
― Mahatma Gandhi

Of je het nu de Zero Marginal Cost Society noemt, Collaborative Commons, Deeleconomie, Blije Economie, SamenwerkingseconomieUbuntu Contributionisme of een Overvloedeconomie, de trend is onmiskenbaar en onomkeerbaar. (En voor de duidelijkheid, we hebben het dan niet over het herintroduceren van socialisme of communisme.)

Since the market mechanism has helped take us to near zero marginal costs and the promise of nearly free goods and services, which is considered to be the optimally efficient state for promoting the general welfare […] The irony is that when near zero marginal cost is reached, goods and services become nearly free, profit margins evaporate, and private property exchanged in markets loses its reason for existing. The market mechanism becomes increasingly unnecessary in a world of nearly free goods and services organized around an economy of abundance, and capitalism shrinks to a niche economic realm.
— Jeremy Rifkin, The Zero Marginal Cost Society, 2014.

Wetgevingen die tegen uw welzijn zijn gericht

Het is mij ondertussen wel duidelijk dat het zo langzamerhand gedaan is met de schaarste economie. Ondanks dat het kapitalisme nu dreigt te krimpen, moet de status quo uiteraard wel bewaard blijven. Het is dus niet de bedoeling dat u enige overvloed ervaart in uw leven. Uw overvloed zou immers hun inkomsten derven en hun totalitaire macht aantasten, dat moet uiteraard voorkomen worden – koste wat kost. Hoe borg je een status quo van een systeem gebaseerd op kunstmatige schaarste in het zicht van overvloed? Nou, zo: Gewoon overvloed verbieden!

Napster, Popcorn Time, Grooveshark, Tesla’s auto’s zonder benzine, Open Source (deels) en downloaden van Bittorent, IRC en Usenet zijn uiteraard verboden, de farmaceuten verbieden bewust alternatieve oplossingen voor veel voorkomende ziektes, elektrische auto’s (bijv EV1’s) gingen uiteraard vroegtijdig de schroothoop op, en vrije energie, generatoren met hoog rendement en uitvindingen die alternatieven vormen voor olie, gas, kool en kernenergie worden ‘veilig’ opgeborgen in zwarte kluizen met als reden ‘staatsveiligheid’.

<Foto verwijderd vanwege mogelijk copyright op de foto.>

Staatsgrepen & Kunstgrepen

Als totalitaire macht over de rug van geld en kunstmatig gecreëerde schaarste reeds generaties lang de sleutel was tot de macht en het fortuin van jouw familie, hoe kan je dat dan in stand houden met het immer groeiende verzet van de bevolkingen? Door de inspraak van de bevolkingen te beperken middels … een staatsgreep! Een staatsgreep door het bedrijfsleven, om precies te zijn.

Vrijwillig afstand doen van macht is voor de mens haast onmogelijk, jezelf boven de wet plaatsen met handelsverdragen is dan natuurlijk een veel betere optie! U begrijpt ondertussen, de (federale) overheid zet zich braaf in voor de belangen van het grootbedrijf! Daar is dus CETA, TPP, TTIP, ISDS en TiSA, als ook ACTA, als ook CISPA, als ook CISA, als ook PIPA, als ook SOPA, als ook HADOPI, als ook DMCA en uiteraard bijbehorend de CIANSA, IntCenGCHQ en AIVD (lees: de politiestaat) om al dat ‘moois’ op u af te dwingen.

Er is en wordt een hele politiestaat ingericht om erop toe te zien dat u de kunstgrepen van het bedrijfsleven netjes naleeft, te zorgen dat u geen enkel patent en geen enkel copyright schendt. Neem de Engelse NSA, de GCHQ. Een belangrijke factor in de strijd tegen terroristen? Neen, in dienst van de auteursrechtenmaffia! GCHQ zag tijdens het massaal sleepnetspioneren van onschuldige Engelse inwoners mogelijk (!) een illegaal kopie van een nieuw Harry Potter boek in een email langskomen en schakelde direct de politie en de auteursrechtenmaffia in. De FBI? Een belangrijke factor in de strijd tegen terroristen? Wel nee, zie de FBI waarschuwing op nagenoeg alle DVDs!

De inlichtingendiensten zijn er duidelijk niet voor uw veiligheid, ze zijn er om een crimineel en uitbuitend systeem van macht en schaarste te beschermen. De auteursrechtenmaffia en Disney schrijft ons hiermee letterlijk de wet voor. En de EU, GCHQ, NSA en onlangs weer in het nieuws de AIVD, helpen graag een handje bij het onderdrukken van het volk. Iets wat ze u overigens zelf laten betalen.

<Foto verwijderd vanwege mogelijk copyright op de foto.>

“Whatever it takes”

Al die alfabet-agentschappen (ook in de EU) en al die alfabet-verdragen die door lobbygroepen worden opgesteld en via federale superstaat overheden naar beneden komen zijn ‘slechts’ kunstgrepen van een kartel van schurken zonder grenzen met zeer lange adem. Het zijn kunstgrepen om een achterhaald en op sterven na dood systeem in stand te houden voor persoonlijk gewin. De oude garde doet krampachtig hun best hun alles uitsluitende en alles slopende macht- en verdienmodel in stand te houden.

Dit is de werkelijke reden voor het bestaan van de EU, dit is de werkelijke reden voor het bestaan van TTIP, CETA, ISDS en TiSA en dit is de werkelijke reden waarom de EU u zo veel mogelijk onwetend en op afstand wil houden bij besluitvorming over uw toekomst. Dit gedrag gaat uiteraard ten koste van uw vrijheid, ten koste van uw gezondheid, ten koste van uw toekomst, ten koste van heel veel levens op deze planeet en zelfs ten koste van de bewoonbaarheid van de planeet als geheel.

Deze schurken zijn een staatsgreep aan het uitvoeren, een staatsgreep op uw inspraak en soevereiniteit. Hun doel? Hun achterhaalde machtsmodel zo lang mogelijk verlengen. Elk middel is daarbij toegestaan, “whatever it takes.”

Reacties zijn gesloten.