Wat de Zwitsers al jaren doen, dat kunnen wij toch ook?

De Zwitserse economie draait relatief goed. Vergeleken bij veel andere Europese landen is het kleine Zwitserland economisch opmerkelijk succesvol. Dat Zwitserland geen lid is van de EU en daarom veel meer vrijheid heeft om zijn eigen economisch beleid vorm te geven, zal daar zeker aan bijdragen. Maar een andere belangrijke verklaring is de WIR, het eigen, complementaire geld voor het Zwitserse MKB.

De WIR bestaat al sinds 1934, toen in Zwitserland net als overal elders de Grote Depressie woedde. MKB ondernemers werden in die tijd, evenals als vandaag, geconfronteerd met kredietweigering door zowel banken als leveranciers. Ze wilden zich er niet bij neerleggen dat velen van hen hierdoor failliet dreigden te gaan. Ze bedachten een plan. Ad Broere schrijft hierover op de website deflorijn.eu

Zestien van deze Zwitserse MKB ondernemers kwamen samen en besloten dat het onaanvaardbaar was dat het economisch proces helemaal dichtslibde omdat geld voor hen moeilijk te verkrijgen was. Zij besloten een eigen bank op te richten met een eigen munteenheid: de WIR (Duits voor wij). De WIR zou transacties tussen bedrijven mogelijk maken, die niet mogelijk waren als schaarste van Zwitserse franken hen parten speelde. Zo werd de WIR een business-to-business munteenheid, die tot de dag van vandaag als complementaire munt naast de Zwitserse Frank bestaat.

WIR om economische depressies te weerstaan

De MKB’ers richtten samen een eigen bank met eigen geld op: de WIR. Deze nieuwe munt werd een groot succes. Veel MKB’ers konden met behulp van de WIR depressies en recessies in de economie overleven.

Het systeem werkt goed, tot de dag van vandaag. Het hielp het Zwitserse MKB door de grote crisis heen, evenals door de meest recente crisis. Een deel van de legendarische stabiliteit van de Zwitserse economie is te danken aan de WIR. Momenteel zijn er 60.000 leden, wat veel is in vergelijking met het totaal aantal MKB bedrijven dat 300.000 bedraagt.

Ongeveer 20% van de kleine en middelgrote bedrijven in Zwitserland doen mee met de WIR. De WIR verhoudt zich tot de Zwitserse Frank als 1:1. De werking van de WIR is tegengesteld aan de werking van het gewone geld. Banken geven normaal gesproken meer krediet bij economische voorspoed en minder tijdens een recessie. Dit versterkt de ups en downs in de economie en zorgt voor instabiliteit.

De WIR biedt hiervoor een oplossing. Ten tijde van een depressie wordt de omzet in WIR hoger. Tijdens een periode van economische voorspoed worden meer Zwitserse Franks gebruikt. De meeste bedrijven geven de voorkeur aan de Zwitserse Frank, maar bij economische tegenwind zijn ze allang blij als ze hun producten kunnen verkopen voor WIR. De WIR werkt dus, zoals zoveel complementaire munten, contracyclisch ten opzichte van de ups en downs. Dit zorgt voor stabiliteit in de economie.

Door met een eigen munt te betalen, maken de Zwitsers zich onafhankelijker van het bankenregime. De Zwitserse WIR is een manier om de macht van de bankiers te weerstaan.

Florijn

Wij zouden ook zo’n eigen betaalmiddel moeten hebben. Dat is er nu: de Florijn staat in de startblokken. Dit complementaire geld biedt nog meer voordelen dan de WIR omdat het euro-inwisselbaar is.

Aan de WIR kunnen geen particulieren deelnemen, aan de Florijn wel. Omdat de Florijn omgewisseld kan worden voor regulier geld, kunnen consumenten deze munt kopen voor euro. Voor elke 0,95 euro krijg je 1 Florijn. Een Florijn is in de winkel 1 euro waard, dus je hebt direct 5% korting op je aankopen.

De WIR kan niet omgewisseld worden voor de Zwitserse Frank. Dit is lastig voor ondernemers. Want stel dat je heel succesvol bent met WIR en je krijgt er veel van binnen. Dan kun je die misschien niet zinvol besteden in het netwerk en dan blijf je ermee zitten.

De Florijn biedt een antwoord op dit probleem. Ondernemers die veel Florijn binnenkrijgen, kunnen ze omwisselen voor euro.

Met de Florijn krijgen wij niet alleen onze eigen WIR, we krijgen nog iets veel beters. Daarom is het zo belangrijk dat deze munt snel op de markt komt, zodat het MKB er gebruik van kan gaan maken. Veel kleine en middelgrote ondernemers staat het water aan de lippen. Zij snakken naar extra liquiditeit en extra omzet. Met de Florijn kan dit werkelijkheid worden. Steun daarom dit initiatief. Geef er bekendheid aan en als je iets kunt missen, overweeg dan een donatie!

Meer

Meer informatie over de WIR

Youtube, Wir Bank Swizerland – a barter exchange bank

Youtube, WIR BANK – Franken und WIR harmonieren prächtig

Realcurrencies.com, The Swiss WIR, or: How to Defeat the Money Power

Meer informatie over de Florijn

LLE, De Florijn, het geld van ons zelf

DeFlorijn.eu, Betalen met Florijn

DeFlorijn.eu, FAQ

AdBroere.nl, Wat de Zwitsers kunnen, dat kunnen ‘wir’ ook

Reacties zijn gesloten.