Individuele protest-acties: Stem met je euro!

Het ‘Break The System’ protest bracht helaas niet de gewenste verandering. Dit soort demonstraties blijken helaas op dit moment nog kansloos in Nederland. Toch kunnen we wel allemaal zelf doelgericht protesteren! Gerichte acties tegen de multinationale off-shore bedrijven? Dat kan! Actie voeren tegen Big Data? Big Oil? Big Search? Big Government? Het kan en vrij gemakkelijk zelfs! Je kan je protest-stem laten klinken.

Dat doe je door te stemmen met je euro! De euro is het levensbloed van de politiek en de multinational, en jij hebt (nagenoeg) volledige inspraak in hoe jij die uitgeeft!

Protesteren? Stem met je Euro!

Het leuke van keuzevrijheid is dat je zelf kan kiezen op welke manier je jouw tijd en geld uitgeeft. En dat gedrag heeft een (kleine, toegegeven, maar wel) directe impact op deze bedrijven. En de alternatieven hebben veel baat bij je keuze!

Als je echter zelf geen expliciete keuzes maakt, wordt er direct een keuze voor je gemaakt door het onzichtbare imperium. De hele samenleving is ingeregeld om je keuzes op voorhand te beslissen: de lokale supermarktketen, de fastfoodketen in de buurt, het ING-ABN-Rabo blok, Nuon en Essent, Google en Apple, Domino en New York Pizza, Nu.nl en Telegraaf.nl, Unilever en Nestlé, Coca Cola en Pepsi, RTL en SBS, etc. Het is schijn-divisie, dit is geen keuze! Als je niet heel expliciet anders kiest, wordt er voor je gekozen.

Door het bewust en selectief uitgeven van je euro’s (en besteden van je tijd) bepaal je zelf welke bedrijven, instanties en initiatieven je steunt en dus kunnen groeien, en welke initiatieven jouw centjes in ieder geval niet krijgen en het nakijken hebben!

Actie met je Euro – Concrete Voorbeelden

 • Geef je je geld uit aan de lokale groenteman die (mogelijk biologische) producten van lokale boeren verkoopt, of geef je het uit aan de kilo-knaller bij (bijv.) de supermarktketen?
 • Geef je het uit in de lokale boekenwinkel, of geef je het aan Amazon.com?
 • Geef je het uit aan de Hollywood propaganda industrie die lobby-organisaties als Brein (en erger) financieren met jouw geld om de lokale wetgeving te beïnvloeden in jouw nadeel, of geef je het uit bij lokale filmhuizen?
 • Steun je de frisdrank industrie door vrijwillig Cola te kopen, of steun je de organisatie die gezond drankjes levert?
 • Geef je het uit aan ongezonde snacks van multinationals als Unilever of Nestlé, of kies je voor een gezond tussendoortje zoals biologisch fruit?
 • Neem je kernenergie af, of ga je voor groene energie?
 • Plaats je jouw euro’s bij banken die investeren in het militaire apparaat en kernenergie, of een bank die investeert in duurzame bedrijven?
 • Kies je voor SBS en RTL of kies je zelf wat je wilt zien met Netflix of Videoland of zelfs beter nog: Gaiam TV?
 • Ga je lokaal op vakantie, of ga je met het vliegtuig?
 • Betalen met PIN of gewoon contant met cash?
 • Steun je de grootste multinationals met jouw euro, of steun je kleinere, lokale en/of duurzame opties?

Je kan zelf heel anders kiezen, en dan heeft het imperium het nakijken. Zelf kiezen wordt je uiteraard wel lastig gemaakt, je kunt soms namelijk moeilijk anders. Je wilt soms wellicht zelfs ook eigenlijk niet anders. En wellicht is juist dat de reden dat je nu actie zou moeten nemen, weer voor je keuzevrijheid opkomen nu het nog kan.

Actie tegen Multinationals

Elke stap die je neemt door bewust te kiezen is een goede stap. Probeer dus zo veel mogelijk te omzeilen: Amazon, Google, Apple, Shell, Philips, Unilever, Nestle, Starbucks, Hollywood. Koop bijvoorbeeld geen grote label DVDs en CD’s. Uw geld wordt alleen maar tegen u gebruikt door de lobby organisaties van de media beddrijven, en de auteursrechtenlobby is nu al veel te sterk, de wetgevingen worden nu letterlijk door hen geschreven, niet door ons de bevolking.

Kies dus bijvoorbeeld geen Amazon, maar kijk eens op sites als CdBaby.com waar artiesten daadwerkelijk zelf verdienen. Kies ervoor geen CDs te kopen bij Bol.com of Spotify, maar kies bijvoorbeeld voor Creative Commons muziek bij bijvoorbeeld MagnaTune of Jamendo. Ga weer eens naar de lokale boekenwinkel (als die er nog is). Of kies niet voor grote-uitgeverij boeken maar leuke fanfiction, zelf-publicaties of ander werk van amateur-schrijvers. Het is echt geweldig leuk om op te zoeken. En lezen kan gemakkelijk met een ereader, en zet wifi uit op uw reader.

Actie tegen Big Search, Big Data & Big IT

Er zijn vaak geweldig goede alternatieven: Geen Google, maar DuckDuckGo.com (met privacy!) of StartPage.com als u perse Google-resultaten zoekt, geen Gmail of Hotmail maar email bij een echte hosting provider (het is niet duur, niet ingewikkeld en het werkt prima, zonder reclame en met privacy). Geen Internet Explorer of Google Chrome browser maar Opera en Firefox. Denk ook aan AdBlock en Ghostery plugins! Geen Dropbox of Google Drive maar een Owncloud of Synology oplossing.

Een nieuwe computer kopen? Koop geen MS Office, gebruik geen Google Docs, maar kijk eens naar LibreOffice of WPS Office. Voor thuisgebruik prima alternatieven, en gratis. Of kijk of uw oude computer nieuw leven in te blazen is, met een frisse installatie van (Windows) software – mogelijk zelfs een keer Linux OS uitproberen? Overweeg eens wat eenvoudige goedkope reparaties door een kennis met kennis.

Zeg Nee tegen initiatieven als het landelijk patiëntendossier als u dat nog kan.

Actie tegen Big Telecom

Je zou kunnen overwegen gewoon minder telecom diensten af te nemen? Wellicht je telefoon eens uit te zetten, zo nu en dan. Wellicht is dat al een geweldig protest-actie voor sommigen. Misschien een minder groot GSM-abonnement, of juist je vaste lijn weg te doen. Of ga meer op bezoek bij vrienden, in plaats van te whatsappen en facebook-liken.

Je kan je TV abonnement opzeggen waarschijnlijk zonder grote gevolgen. Er zijn immers veel betere keuzes te maken.

Wil je een nieuwe GSM (en dat is zeker niet zo verplicht als je zou denken) zal je toch de grotere merken moeten hebben, maar koop dan niet onnodig, koop uw telefoon niet via KPN of Vodafone, en laat je niet te snel verleiden. U heeft geen iPhone 5 nodig, en de nieuwe iPad van volgende week (of volgende maand, en uiterlijk over 6 maanden alweer de volgende) vermoedelijk ook niet. Er zijn ook kleinere alternatieven als One Plus One, de Fair Phone of de Black Phone. Daarnaast kan je met instellingen ook heel anders kiezen. Kies bewust!

Actie tegen Big News Media

Wellicht eens geen Telegraaf, AD, NRC, NOS Nieuws of Nu.nl, die het nieuws toch alleen maar censureren, verdraaien en met propaganda komen, maar kijk ook eens alternatieve nieuwsbronnen, zoals die vermeld op HoeZitHetNuEcht.nl of NieuweMediaNieuws.nl. Weiger je te laten beïnvloeden door grote media. Doe je eigen nieuwsgaring. Het Staatsjournaal, zet het uit.

Actie tegen Big Bank

Niet zaken doen met het Nederlandse blok van ABN, Rabo en ING – banken die allerlei lelijke offshore constructies opzetten en zelfs investeren in kernenergie en oorlogsmateriaal. Denk eens aan ASN als u graag een overheidsbank wilt, ASN is de bewustere kant van SNS. Of kies Triodos als u geen overheidsbank wilt. Alternatieven zoals Bitcoin e.d. hebben een wat hogere drempel. Kijk of er lokale initiatieven als De Eier of De Dam zijn. Koop niet met geleend geld.

Actie tegen Big Food

Unilever is in Nederland lastig te omzeilen, elk bekend merk in de Supermarkt is ongeveer van Unilever, Nestle en een zeer klein aantal andere foute grootheden. En het zijn meestal geen goede spullen, Unilever en Nestle zijn te groot om prettig te zijn.

Het biologische supermarkt merk Bio+ is van Vion Food, en Rabobank maakt helaas de dienst uit bij Vion Food. Rabo heeft Vion een lening verstrekt, en daarna de macht overgenomen. Het bekende bankwerk dus weer. Nog steeds significant beter dan Unilever en consorten, maar het is weer een illustratie hoe ziek de bankenwereld is. Kies dus anders.

Actie tegen reclame materiaal

Zeg nee tegen de reclame. Als er reclame voor wordt gemaakt, moet u het al niet meer willen. Er is wel reclame voor Snickers en Cola, niet voor Broccoli – en dat is met een reden. Reclame? Kies anders. Heel eenvoudig:

loesje

Actie tegen Big Government

Dit is uiteraard wat lastiger. Belastingen zijn verplicht, en je wilt niet als enige het Justitieel Incassobureau aan de deur. Dat soort acties moet je gezamenlijk doen, of niet. Desalniettemin kan je wel kiezen om belastingen te beperken. Wil je minder wegenbelasting betalen? Kleinere auto. Geen wegenbelasting, je kan overwegen de auto weg te doen en GreenWheels te gebruiken als je niet regelmatig rijdt. Of een zomerauto die 3 maanden in de winter van straat is maar daardoor een laag belastingtarief heeft. Of openbaar vervoer, fiets, carpooling, etc.

Minder BTW betalen? Overweeg de minimalistische aanpak – heel relaxt! – of koop tweedehands. Tom Poes, verzin een list! Maar houdt het legaal, anders roep je weer problemen over jezelf af. De overheid weet en onthoudt alles.

De verkiezingen voor waterschappen en Provinciale Staten op 18 maart. Weiger te stemmen op de mono-partij van PvdA, CDA, VVD/D66, GL, CU en SGP. Niet stemmen geeft geen signaal. Kies anders. Weiger te stemmen op de bekende grote partijen, ze brengen u geen enkel alternatief – ze zijn er uitsluitend voor zichzelf en het bewaren van de status quo ten koste van uw belangen. Stem bewust, stem klein, stem lokaal.

Kies voor Lokaal, Kies voor Gezond!

Maar bovenal kijk verder dan de bekende merken en multinationals. Ga naar een kleine onafhankelijk super (als die nog bestaat) of naar de echte slager, groenteman, bakker, mogelijk zelfs de lokale boer. Kijk naar alternatieven als Marqt, Estafette en Ekoplaza voor de rest van de boodschappen.

Zoek de kleine lokale initiatieven en winkels eens op, kies niet automatisch voor de grote multinationals die uw geld meteen aan de Nederlandse economie onttrekken en verduisteren naar verre belastingoorden.

En denk niet dat uw individuele stem niet werkt. De kijkcijfers van de foute Amerikaanse zenders CNN en Fox zijn nog nooit zo laag geweest als nu. Biologisch voedsel is zelfs de enige groeimarkt nu! Bezoek aan McDonalds neemt flink af. En Triodos blijft groeien midden in de crisis. Om maar eens vier voorbeelden te noemen. En er is al jaren sprake van een kopersstaking in Nederland.

Toegegeven, het kost wat meer tijd en energie. Maar als je de wereld wil verbeteren…

En hiermee sponsor je de goede initiatieven, blaas jij leven in het nieuwe systeem! Bij lokale initiatieven en Ubuntu initiatieven maken individuelen het verschil. De wereld veranderen moet beginnen bij onszelf. Er is geen politicus die zich daarvoor zal inzetten als u niet zelf eerst start. En de makkelijkste, meest pijnloze manier is om te stemmen met je euro’s.

Stemmen met je euro’s: Wie steun jij met jouw euro’s?

Reacties zijn gesloten.