Ubuntu Contributionisme – Hoe je vandaag al kan starten

Afgelopen weekend een betoog over de ziekte en het overlijden van het systeem. Het Ubuntu Contributionisme werd aangedragen als nieuwe systeem. Leuk, zo’n idee, maar wat moet je daar dan mee als kleine man/vrouw thuis?

In dit bericht een flinke dosis concrete voorbeelden van Contributionisme die nu al realiteit zijn, waar je vandaag al je voordeel mee kan doen. Alledaagse voorbeelden, zowel internationaal als lokaal. Daarna de vragen die je jezelf kan stellen om zelf vandaag al te starten. Niemand kan het voor je doen, het is jouw missie om te accepteren als je daarvoor kiest.

Concrete voorbeelden

Het Contributionisme is nu al actief. GNU/Linux is een geheel Operating Systeem voor op je computer, geheel gratis ter beschikking gesteld voor een ieder die wil. Keiharde concurrentie voor Microsoft en Apple. Het bekende voorbeeld is uiteraard Ubuntu Linux. Het Linux Operating Systeem wordt gemaakt door hobbyisten en bedrijven die bij willen dragen – mede voor eigen profijt uiteraard, maar toch. Zie bijvoorbeeld Distrowatch.com, daar zie je vele tientallen zo niet honderden variaties van Linux door vele softwareontwikkelaars van over de hele wereld. Voor nieuwe computers en nieuw leven voor oudere computers, voor ieder wat wils. Gratis en in overvloed!

Software als browser Firefox en email software Thunderbird wordt aan iedereen verstrekt, geweldige mediacenter software Kodi/XBMC, Office software OpenOffice / LibreOffice, WordPress blog software, Videosoftware VLC, MP3 speler Clementine, grafische bewerking, archiefsoftware, databases, webservers, virtualisatie software, videobewerking, programmeertalen, etc, etc. Allemaal producten van mensen die hun werk gratis weggeven voor ieder om te gebruiken zonder dat het geld kost. Software in overvloed voor ieder die wil. Donaties om te helpen in de kosten zijn uiteraard altijd welkom, maar zeker niet verplicht.

Digitale Creativiteit

Zoek ook eens op Creative Commons, hier zijn fotografen en muzikanten die hun werk gratis ter beschikking stellen. Met een paar kleine eisen soms, dat wel, maar die zijn zeer redelijk, zoals dat je de naam van de persoon benoemt als je het gebruikt. Zie bijvoorbeeld sites als MagnaTune, Jamendo en FreeMusicArchive. Gratis legale muziek, weggegeven door de muzikant! Denk ook eens aan iedereen die hun videomateriaal post op Youtube en Vimeo. Schrijvers, hele hordes mensen schrijven bijvoorbeeld fan-fiction! Geweldig leuk materiaal, gratis te consumeren. Video, fotografie, muziek en lectuur gratis, legaal en in overvloed, nu al!

Denk eens aan sites als Earth-Matters, WelvaartVoorIedereen, UbuntuPlanet, IrmaSchiffers, Biflatie, de vele sites op Nieuwemedianieuws en Hoezithetnuecht, die zijn er veelal niet voor winst. Soms zelfs geheel zonder reclame en inkomsten. Hier zijn mensen die het nieuws correct proberen te verslaan, en hun werk gratis weggeven. Dat doen ze niet geheel altruïstisch, ze zien een gemis en ze hopen de wereld ermee beter te maken. Men steekt er veel vrije tijd in, veelal vergelijkbaar aan 2 a 3 uur per dag, soms zelfs significant meer. Men betaalt zelfs de rekening voor hosting en geeft dit alles gewoon gratis weg. Alternatief nieuws in overvloed, nu al!

Als je even zoekt zal je nog vele voorbeelden zien van vrijwilligerswerk, hobbyisten en professionals die de vruchten van hun werk graag gebruikt zien worden. Contributionisme in optima forma. Nu al!

OK, nu even praktisch, wat kan ik nu al doen?

Werken aan projecten als Firefox is inderdaad niet voor iedereen weggelegd.  Wat je in dat soort trajecten wel ziet, is dat ze mensen zoeken die helpen met handleidingen schrijven, webdesign, testen, etc. Maar daar gaat je directe omgeving niet meteen gelukkig van worden. Je buurtbewoners schieten er weinig mee op. Daarnaast is digitale distributie erg goedkoop, dus dat is gemakkelijk te realiseren. Hoe doe je dat in de echte wereld?

Scratch your itch! Veelal moet je het zoeken in van die kleine (of grotere) irritaties die je ervaart. Jeuk die je wilt krabben. Dat soort initiatieven groeien dan door. Kijk dus naar wat je passies zijn, kijk naar wat je leuk vindt, kijk naar waar je goed in bent, en vraag jezelf eens af hoe je dat het beste kan inzetten. Wat mis jij in je omgeving? Niet meteen te groot denken, probeer mensen te betrekken in je initiatief, maar houdt het overzichtelijk voor jezelf.

Krab je jeuk

Ik kreeg per email een reactie over iemand bij wie in het dorp de bibliotheek wegbezuinigd werd. Die heeft een Ubuntu Bieb geopend. Zelf een bibliotheek initiatief gestart. Ik zag een vergelijkbaar iets hier in de buurt in een buurthuis. Een gratis boeken uitwisseling. Een concreet voorbeeld dat iedereen kan ondernemen.

In Griekenland is iemand gestart met het maken van wasmiddel. Dat verkoopt hij vervolgens voor haast niets aan zijn buurtbewoners. Daarmee maakt hij zijn omgeving beter en vooral ook schoner. 🙂

Firefox startte ook klein, iemand wilde een betere (snellere, eenvoudigere) browser, en is die gaan maken. Idem met het Linux, er was een student in Finland die niet kon inloggen op het netwerk van zijn school. Nu zit het in elke Android telefoon op deze planeet en nog vele andere apparaten bij nagenoeg iedereen in huis. Allemaal ideeën die klein startte, in het hoofd van de kleine man/vrouw, een jeuk die moest worden gekrabd.

Denk eens aan de voedselbanken. Hier zijn superhelden actief die voor de onfortuinlijke buurtbewoner voedsel regelen! Het zijn mensen net als u en ik die thuis zaten en een probleem zagen. Ze kwam van hun bank en werden actief, en brachten voedsel naar veel van hun buurtbewoners. Nu internationaal een fenomeen, en gelukkig wel.

Nog zo’n leuk voorbeeld, het Ubuntu-Huis in Utrecht: “Het Ubuntuhuis is een kleinschalig buurthuis, waar mensen werken en welkom zijn die te maken hebben (gehad) met dakloosheid, armoede en sociaal isolement. Met elkaar organiseren we diverse binnen- en buiten-activiteiten. Denk aan koken en lunchen, theater-workshops, muziek, tuinieren, vissen, Nederlandse les voor mensen zonder papieren, bezinning en uitwisseling van ervaringen.”

De kringloopwinkels… Voor een prikkie kan je krijgen wat je nodig hebt, van meubels tot kleding tot entertainment. Tegenwoordig heeft de kringloopwinkel zelfs de functie van de bibliotheek, cd-winkel en videotheek overgenomen. De boeken, CDs, DVDs waar je op uitgekeken bent lever je in, en voor slechts een paar euro koop je nieuw materiaal. Gooi jij spullen weg die nog goed zijn? Breng het naar je kringloopwinkel. En het is nog goed voor lokale werkgelegenheid ook.

Met een beetje fantasie kan je Crowdsourcing zelfs enigszins meerekenen in Ubuntu. Hier participeert de grotere gemeenschap aan het verbeteren van de samenleving, participanten stellen hun ideeën en inzet veelal gratis ter beschikking. Crowdfunding, het geld verzamelen voor het starten van nieuwe gewenste initiatieven, gewoon zonder banken en grote aasgier kapitalisten.

Denk ook eens in de context van vrijwilligerswerk, als dat het makkelijker maakt voor je om over na te denken. Daar zie je ook mensen die ergens een gemis zien, en er in springen om hun omgeving beter te maken. Dit soort initiatieven vormen de toekomst, dit is de start van Ubuntu Contributionisme.

Ben jij goed en gepassioneerd in een bepaalde activiteit en heb je een beetje een prettige persoonlijkheid? Kijk of je anderen nieuwe basisvaardigheden kan aanleren! Wie weet inspireer je hen wel tot heldendaden. Geïnteresseerd? Klop bijvoorbeeld eens aan bij een buurthuis. Ze staan te springen om mensen die willen helpen en activiteiten organiseren.

Het idee is niet om wereldwijd te denken, maar te kijken wat er lokaal nodig is. En als dat iets is dat jij nodig hebt of waar jij een goed gevoel over hebt, dan is dat je kans, je roeping, your claim to fame.

Voor ieder anders

De Ubuntu roeping is voor ieder anders. Als ieder iets op pakt kunnen we gezamenlijk zorgen voor overvloed voor iedereen.

Als je geïnspireerd bent over dit idee, zoek dan eens online naar de berichten van Michael Tellinger. Hij is in Zuid Afrika (Waterval Boven) leuke ideeën aan het creëren. Voetbal en basketbalvelden nieuw leven inblazen, een volleybal toernooi organiseren, een visboerderij en community-tuinen restaureren voor lokale voedselverbouwing, een lokale stortplaats recyclen om geld te verdienen voor een community-kitchen, zelfs gratis lokale energievoorzieningen? Het is een man met een inspirerende visie die geweldig is voor de community. Nu is het aan ons om die visie te realiseren en te dupliceren.

Toekomstmuziek? Niets is minder waar. Zoals u hier kon lezen, het is reeds springlevend. En de Ubuntu Planet website is een leuk initiatief dat nu aan het starten is. Daar kan je mee gaan denken, maar je kan uiteraard gewoon op eigen initiatief starten.

Start zelf met Ubuntu Contributionisme: That’s your mission, if you choose to accept it!

Reacties zijn gesloten.