Monsanto en DuPont nemen graanschuur van Europa in bezit

“Het misdadig regime van Oekraïne heft het verbod op de verkoop van landbouwgrond op en stelt zijn rijke landbouw ter beschikking aan Monsanto, DuPont en het GGO agribusiness kartel.”

wheat Ukraine
Foto: Aleksej Leonov, CC BY-SA 2.0

Christine Lagarde van het IMF maant Kiev om ‘hervormingen’ door te voeren. Dat betekent dat het land waardevol bezit moet verpatsen aan Westerse private partijen, anders kan het de toegezegde lening van 17 miljard dollar vergeten. Feitelijk is het IMF Oekraine aan het afpersen, een bekende praktijk voor dit instituut: het IMF is het incassobureau van de Centrale Banken.

In het Oosten van Oekraïne zitten enorme voorraden schaliegas in de grond, waar Europese en Amerikaanse energiebedrijven zeer geïnteresseerd in zijn. De locale bevolking wil de fracking niet. Zij vrezen voor de destructie van hun grond en hun watervoorziening. Het Oekraïense leger is er nu op af gestuurd om de schaliegasbelangen van de Westerse multinationals veilig te stellen. In West-Oekraïne is ook het een en ander te privatiseren. Hier ligt veel vruchtbare landbouwgrond waar landbouwbedrijven als Monsanto likkebaardend naar kijken.

In een recent artikel van William Engdahl, auteur van A Century of War: Anglo-American Oil Politics and the New World Order ( Een Eeuw van Oorlog: Anglo-Amerikaanse Olie Politiek en de Nieuwe Wereld Orde) (2012) en Seeds of Destruction, The Hidden Agenda of Genetic Manipulation (Zaden van Verwoesting, de Verborgen Agenda van Genetische Manipulatie) (2007), is te lezen hoe Washington, de EU en het IMF de landbouw in Oekraïne willen annexeren.

Monsanto, DuPont c.s. staan klaar om de ‘graanschuur van Europa’ over te nemen met hun genetisch gemanipuleerde gewassen. Naast TTIP is dit ook een grote bedreiging voor de Europese landbouw, want als de transgene graanteelt van Monsanto in een gebied eenmaal is begonnen, zal dit alle andere vormen van landbouw langzamerhand verdringen.

De verkrachting van de Oekraïense landbouw door de EU en het IMF

William Engdahl:“Naast de bewuste etnische zuivering van de Russisch-sprekende burgers van de Donbass door de psychopaten in Kiev, dwingen de brutale dictaten van het -door de VS geleide- IMF een van ’s werelds meest waardevolle landbouw regio’s in de handen van Monsanto en de Westerse agri-industrie.

Het is nuttig om ons te herinneren dat de ogenschijnlijke trigger voor de maandenlange Maidan-plein protesten van de oppositie tegen de regering Janoekovitsj, die begonnen in november 2013 het besluit van Janoekovitsj was om een associatieovereenkomst met de EU af te wijzen. De EU-overeenkomst was gebonden aan een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) à $17.000.000.000. In plaats van de EU/IMF deal, koos Janoekovitsj voor een Russische steunpakket ter waarde $15.000.000.000 plus een korting van 33% op Russisch aardgas en het Oekraïense lidmaatschap van de opkomende Euraziatische Economische Unie met Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland.

De inzet voor Oekraïne was echter veel hoger dan een paar miljard dollar verschil. De details van de IMF-lening (de zogenaamde “conditionaliteit”) zijn van vitaal belang om te begrijpen waarom Janoekovitsj terecht ‘nee’ zei. Toen de, naar verluid door de NAVO-opgeleide, sluipschutters het vuur openden op de vreedzame demonstranten op het Maidan-plein, en velen gedood werden, leidde de daaropvolgende paniek tot de vlucht van Janoekovitsj en de installatie van een VS en IMF-vriendelijke regering.

Binnen een week stuurde het IMF een spoedmissie naar Kiev om te informeren of de nieuwe regering klaar was om akkoord te gaan met de IMF-voorwaarden van de lening van $17.000.000.000. Het antwoord was een volmondig ja! De directeur van de Europadivisie van het IMF Reza Moghadam verklaard aan het einde van dit bezoek, dat hij “een positieve indruk van vastberadenheid, verantwoordelijkheidsgevoel en betrokkenheid bij de regering had aangetroffen voor een agenda van economische hervormingen en transparantie.”

Op 22 mei kondigde de Amerikaanse president van de Wereldbank in Washington, Jim Yong Kim, een steunpakket voor Oekraïne van $3.500.000.000 aan. Jim Yong Kim prees de Oekraïense regering voor haar “uitgebreide programma van hervormingen, die zij moeten uitvoeren met steun van de Wereldbank.”

Het verkrachten van de Oekraïense landbouw

De belangrijkste focus van het IMF ligt op het ‘openstellen’ van de Oekraïense landbouwrijkdom voor overname door de Amerikaanse en Europese agri-industriereuzen Monsanto en DuPont, ’s werelds grootste leveranciers van GGO-zaden.

Op 27 mei 2014 onthulde de New York Times de waarheid over het “gulle” IMF-krediet. Trouw aan het gezegde: “Er is niet zoiets als een gratis lunch” moet Oekraïne betalen en duur betalen ook. De New York Times onthulde dat “de westerse belangen aandringen op verandering; grote multinationals hebben voorzichtige interesse in de Oekraïense landbouw.” The Times liet verder zien hoe de hervorming van de Oekraïense economie en vooral van de agrarische sector die zijn gebonden aan de IMF deal van 17 miljard dollar “het vertrouwen van buitenlandse investeerders wilde versterken” door het aanpakken van de “bureaucratie en inefficiëntie” in de Oekraïense landbouwsector.

Al in 2012, toen de toenmalige president Janoekovitsj de voorwaarden van de IMF en de Wereldbank verwierp als te belastend, is de Wereldbank begonnen met een programma om de agribusiness uit te breiden in de Oekraïne via de Internationale Financieringsmaatschappij (IFC), haar private sector arm. De IFC heeft het investeringsklimaat voor Oekraïne vastgesteld door het Advisory Services Project om het investeringsklimaat specifiek voor de agrosector te verbeteren.

Het project stelt voor om de agrarische sector te versterken door het “stroomlijnen of elimineren van 58 verschillende procedures en praktijken in 2015”. De IFC eisen waren dat Oekraïne “bepalingen moest schrappen betreffende de verplichte certificering van voedsel in de vermelde wetten en regeringsbesluiten van Oekraïne” en zijn wetten moest harmoniseren met internationale normen rond pesticiden, additieven en smaakstoffen, om “onnodige kosten voor het bedrijfsleven” te voorkomen. Vermoedelijk worden deze nu uitgevoerd door de pro-IMF Jatsenjoek-regering: het elimineren van elke gouvernementele voedselveiligheidscertificering, waarmee het gebruik van pesticiden en herbiciden en additieven voor levensmiddelen, zoals MSG worden toegestaan.

Historisch staat Oekraïne bekend als de ‘graanschuur van Europa’. Volgens een prognose uit 2013 van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, zou Oekraïne (voor de door Washington aangezwengelde Staatsgreep in februari) klaar zijn om ’s werelds op een na grootste exporteur van granen te worden na de VS. Vorig jaar werd er meer dan 30 miljoen ton graan uit het land verscheept.

Oekraïne heeft nog steeds veel van ’s werelds vruchtbaarste landbouwgrond. Uitgestrekte landbouwgronden in de Oekraïne, vooral in het westen, maakte het voor de crisis de op twee na grootste exporteur van maïs en katoen, de vijfde grootste exporteur van tarwe, en de grootste teler van zonnebloemen voor olie. De rijke bodem geeft hoge opbrengsten van diverse soorten granen. Tot voor kort blokkeerde de Oekraïense wetten grotendeels prive-eigendom van landbouwgrond. De Oekraïense wet verbood ook het planten van GGO-zaden.

EU heft het GGO verbod op

Wat vrijwel geheel uit de Europese en Westerse media is gebleven, is een clausule in de voorwaarden van de overeenkomst tussen de EU en Oekraïne. Artikel 404 van de EU-overeenkomst heeft betrekking op de landbouw. Het bevat een clausule die over het algemeen onopgemerkt is gebleven: hier staat onder andere dat beide partijen samen zullen werken om het gebruik van biotechnologie uit te breiden.

Biotechnologie is het Monsanto eufemisme voor genetisch gemanipuleerde organismen (GGO’s). De officiële tekst van artikel 404 van de EU-associatieovereenkomst die Oekraïne ondertekend heeft, luidt: “De landbouw en plattelandsontwikkeling, ARTIKEL 404: De samenwerking tussen de partijen op het gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling heeft betrekking op onder meer de volgende gebieden: … –
(C) het bevorderen van moderne en duurzame landbouw, met respect voor het milieu en het welzijn van dieren, met inbegrip van de uitbreiding van het gebruik van organische productiemethoden en het gebruik van biotechnologie, onder meer door de implementatie van best practices op deze gebieden.”

Kortom, het schurkenregime van Oekraïne heeft al ingestemd met het opheffen van het verbod op de verkoop van landbouwgrond en zal zijn rijke landbouw openstellen voor Monsanto, DuPont en het GGO agribusiness kartel. Dit zal verwoestende gevolgen hebben voor de mogelijkheid om de EU relatief GGO-vrij te houden.

De grote Amerikaanse graan en zaadbedrijven zijn Oekraïne al binnengedrongen, nog voordat de februari coup plaats vond. De Wall Street investment banker Michael Cox, hoofd research bij Piper Jaffray schreef onlangs dat Oekraïne vandaag de dag een van de “meest veelbelovende groeimarkten voor … zaadproducenten Monsanto en DuPont is.”

Monsanto is in Oekraïne, naar men zegt in niet-GGO-gebieden, al meerdere jaren actief geweest. Reeds in mei 2013 onthulde Monsanto, nu ’s werelds grootste zaadbedrijf, plannen om een “niet-GGO” maisplant in Vinnytsya in het westen van de Oekraïne te lanceren. Vitaliy Fedchuk, van Monsanto Oekraïne, zei tegen Reuters: “Het zaad is bestemd voor de Oekraïense markt en voor de export.”

Die aankondiging werd gedaan voordat Oekraïne had ingestemd met het EU Artikel 404 om GGO’s mogelijk te maken en met het IMF om akkoord te gaan met de verkoop van landbouwgronden aan particuliere beleggers. Rond dezelfde tijd kondigde DuPont /Pioneer Hi-Bred, een ander groot GMO zaadbedrijf, de bouw van een $40 miljoen dollar kostende zaadproductie faciliteit in Poltova in het centrum van Oekraïne aan om zaden van maïs, zonnebloem en koolzaad te gaan produceren. De naam van de accommodatie is Stasi Seeds Pioneer Hi-Bred. Ook DuPont /Pioneer Hi-Bred heeft niet gezegd of ze GMO zaad zullen gaan produceren in het complex.”

Lees hier het originele artikel van William Engdahl: BFP Exclusive- “The EU and IMF Rape of Ukraine Agriculture” Boiling Frogs Post, 20 augustus, 2014

Lees nog meer over Monsanto en DuPont in Oekraïne op GlobalResearch en op Niburu.co

Reacties zijn gesloten.