Met TTIP zal onze voedselveiligheid afglijden naar Amerikaans niveau

Hoe presteert de VS in vergelijking met de Europese Unie wat voedselveiligheid betreft? Een belangrijke vraag, want als het nieuwe handelsverdrag tussen de VS en de EU, TTIP, zou worden goedgekeurd, dreigt ‘harmonisatie’. Dat wil zeggen: het land met de beste standaarden zal zich moeten aanpassen aan het land met de mindere normen.

Europa wint op vrijwel alle fronten. Naast de beperkingen op het gebruik van pesticiden in de voedselproductie, heeft de EU ook opmerkelijk hogere normen als het gaat om zaken als genetisch gemanipuleerd voedsel (GGO’s), hormonen, twijfelachtige chemicaliën en andere toevoegingen. De redactie van YES! Magazine heeft een mooie infographic gemaakt (zie hieronder) waaruit blijkt dat Europa op zeker 13 manieren “een veiligere, schonere en diervriendelijkere voedselproductie heeft.”

GGO

Opvallend is bijvoorbeeld dat de VS veel meer genetisch gemanipuleerde gewassen verbouwt en verwerkt dan Europa. Er liggen in de VS dan ook veel meer genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen in de schappen.

Bovendien kent Europa een verplichte etikettering voor genetisch gemanipuleerd voedsel en Amerika niet. In de VS kunnen consumenten dus niet zien of ze genetisch gemanipuleerde of niet-genetisch gemanipuleerde (GGO of niet-GGO) voeding kopen.

Árpád Pusztai, een Schots biochemicus die in de jaren ’90 onderzoek heeft gedaan naar de genetische manipulatie van voedsel, concludeerde dat de GGO-techniek onveilig is voor de volksgezondheid. Het immuunsysteem van ratten die genetisch gemanipuleerde aardappelen hadden gegeten, reageerde extreem en het maagslijmvlies van de dieren raakte opgezwollen.

voedselveiligheid

Chloor

Ook opmerkelijk is het gebruik van chloor in de pluimveesector van de VS.

Vlees wordt voordat het naar de consument gaat even totaal ontsmet met chloor. Dat is een probaat middel om alle lelijke beestje die op verse producten kunnen zitten dood te maken. Dat doen Amerikanen om er zeker van te zijn dat er zo weinig mogelijk mis kan gaan. Amerikanen concentreren hun aandacht op het dood maken van alle mogelijke beestjes aan het einde van het proces -‘end of pipe’ . Wij doen dat al kilometers eerder.

Hormonen

En dan zijn er nog de hormonen in rundvlees en de hormonen die bij melkvee worden geïnjecteerd om hun productie te verhogen. Richard Burroughs, een dierenarts die werkzaam was bij de FDA (U.S. Food and Drug Administration) ontdekte dat een transgeen groeihormoon dat aan boeren werd verkocht, met de belofte dat hun koeien dan meer melk zouden geven, gevaarlijke bijwerkingen had.

De bevindingen van mensen als Árpád Pusztai en Richard Burroughs komen vaak nauwelijks naar buiten. Een wetenschapper die onderzoeksresultaten presenteert die de Amerikaanse voedingsindustrie niet aanstaan, wordt vrijwel altijd de mond gesnoerd.

Tabel

Bekijk de verschillen in voedselveiligheid en maak je sterk tegen TTIP om te voorkomen dat Europa afglijdt naar Amerikaans niveau.

Hier de tabel van YES! Magazine in Nederlandse vertaling.

VOORBEELD VS EUROPA
Test op medicijnresten in geïmporteerde vis Gekweekte garnalen Test voor 16 medicijnen Test voor 50 medicijnen
Verbouwen van genetisch gemanipuleerde gewassen Ontbijtgranen Veel geteeld – soja, koolzaad, tarwe, mais, suikerbiet Twee gewassen
Etikettering van genetisch gemanipuleerd voedsel Niet Vereist
BPA in baby flesjes Verboden in 2012 Verboden in 2011
BPA in conserven Groenten in blik Veel gebruikt Toegestaan, maar verboden in Frankrijk per 2015
Kooien voor fokzeugen Ham, bacon Veel gebruikt, in sommige staten verboden Verboden
Met chloor bewerkt vlees Kip Veel gebruikt op pluimveebedrijven Verboden voor gebruik en voor importvlees
Antibiotica gebruik om groei van vleesdieren te stimuleren Veel gebruikt Verboden
Hormonen in rundvlees Toegestaan Verboden
recombinant Bovine growth hormone (rBGH) voor melkvee Melk, kaas, yogurt Toegestaan Verboden
Atrazine (onkruidverdelger, potentiele hormoonverstoorder) Fruit, soja, mais, suiker Veel gebruikt Verboden
Neonicotinoïden (bestrijdingsmiddel dat in verband wordt gebracht met massale bijensterfte) Mais, soja, katoen Toegestaan 3 Types verboden in 2013
Antibioticagebruik in biologische landbouw Biologische appels en peren Verboden voor dieren, toegestaan voor fruit Toegestaan voor dieren, verboden voor fruit

Reacties zijn gesloten.