595 Griekse schoonmaaksters, inspiratie voor verzet

In Griekenland zijn 595 schoonmaaksters in de publieke sector het symbool geworden van een vastberaden verzet tegen de bezuinigingspolitiek. De vrouwen vormen de leiding van de huidige Griekse protestbeweging. Ze hebben de moed om weerstand te bieden aan machtige vijanden als de Griekse regering en de trojka (Europese Centrale Bank, Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds).

595 griekse schoonmakers

Onder druk van de schuldeisers worden in Griekenland enorme bezuinigingen doorgevoerd. De publieke sector krijgt harde klappen, de gezondheidszorg en de sociale zekerheid worden uitgekleed. De salarissen worden gekort, waardoor mensen bij lange na niet meer rond kunnen komen. De Griekse economie zit nu al 6 jaar in een recessie. Eén op de 4 Grieken is werkloos en van de jongeren heeft meer dan de helft geen werk. De situatie is uitzichtloos.

Ontslag

In het kader van de bezuinigingen werden in 2013 alle 595 schoonmaaksters van het Griekse ministerie van financiën ontslagen. Zonder afvloeïngsregeling, zonder recht op een werkloosheidsuitkering, zonder recht op gezondheidszorg.

De regering dacht met deze groep van werknemers, arme vrouwen uit de ‘lagere klasse’ met een inkomen van 500 euro per maand en naar ze veronderstelde niet bijster intelligent, snel te kunnen afrekenen.

De ontslagen vrouwen worden opgeofferd aan het draconische beleid van de trojka. Ze zijn meestal in de leeftijd van 45 tot 57 jaar, vaak moeders van éénoudergezinnen, gescheiden, weduwen en dragers van een overmatige schuldenlast. Ze hebben kinderen, werkloze echtgenoten en hebben geen kans op een vervroegd pensioen en een andere baan.

De Griekse schoonmaaksters besloten om niet toe te geven en de controle over hun bestaan in eigen hand te nemen.

Verzet

De vrouwen hebben een collectief gevormd en elke dag bedenken ze nieuwe acties die ze telkens doorgeven aan de media. Zo slagen zij erin veel aandacht te genereren en hun isolement te doorbreken.

Ze bezetten bijvoorbeeld de ingang van overheidsgebouwen en blokkeren de toegang, met name voor de trojka ambtenaren. Ze achtervolgen en omsingelen hen, dwingen hen tot een sprint om met hulp van hun bodyguards de achteruitgang te nemen.

De vrouwen kiezen voor geweldloos verzet met humor en een shockeffect. Tijdens Pasen droegen zij bijvoorbeeld doornenkronen op het hoofd. Ze protesteerden met stroppen om hun nek voor overheidsgebouwen, onder begeleiding van dans en muziek.

Ze eisen met onmiddellijke ingang hun baan terug. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de vele anderen die ontslagen zijn.

Inspiratie

Regering en trojka willen de Griekse schoonmaaksters met alle macht bestrijden, omdat ze een voorbeeld zijn, een model dat door andere onderdrukten kan worden overgenomen. Niet alleen in Griekenland, maar in heel Europa.

Omdat de strijdbaarheid van deze vrouwen besmettelijk is.

Sociale ellende wordt vaak gepresenteerd in zielloze statistieken met getallen die nieuwe records van werkloosheid en armoede aangeven. Dergelijke abstracte concepten krijgen nu een menselijk gezicht. Hier staan echte vrouwen van vlees en bloed. Vrouwen met een sterke persoonlijkheid en hun eigen politieke beweging. Ze hebben namen als Litsa, Despina, Georgia, Foteini, Demetra …

Met hun voorbeeld, hun moed, hun doorzettingsvermogen en vastberadenheid om te winnen, geven ze weer hoop aan alle slachtoffers van het bezuinigingsregime.

Dag van solidariteit

Op 20 september (morgen dus) houden de 595 schoonmaaksters een dag van solidariteit.

Solidariteit is het WAPEN van ons mensen. Wij roepen u op om uw solidariteit met onze strijd voor leven en waardigheid te uiten. Samen kunnen wij dit barbaarse beleid stoppen.

Zoals Sonia Mitralia, een Griekse activiste schrijft:

Meer dan ooit is de strijd van deze 595 heldhaftige schoonmaaksters ook onze strijd. Laat hen niet alleen staan in hun gevecht. Ze vechten voor ons, laat ons vechten voor hen. Laten we een pan-Europese en internationale solidariteit organiseren!”

Je kunt de vrouwen een mailtje sturen voor support via Sonia Mitralia, sonia.mitralia@gmail.com

Laten we de informatie over de 595 Griekse schoonmaaksters en hun verzetsacties zo veel mogelijk verspreiden. De reguliere media berichten hier niet over, maar we kunnen elkaar op de hoogte stellen.

Want: de protesten en de vastberadenheid van deze vrouwen zijn aanstekelijk. Dit kan ook voor ons een inspiratiebron zijn.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on RedditShare on LinkedInEmail this to someone

Reacties zijn gesloten.