Michael Hudson: burgeroorlog in Oekraïne gaat over schaliegas

Ons wordt verteld dat het Oekraïense leger de Oost-Oekraïeners wil bevrijden van de bezetting door de pro-Russische separatisten. De Amerikaanse historicus en econoom Michael Hudson komt met een heel andere uitleg: de burgeroorlog in Oekraïne draait -evenals veel andere oorlogen- om energie.

Eerder schreef LLE er al over: het IMF zet Oekraïne onder druk om grond en bodemschatten te privatiseren. Op de plek waar hevige gevechten woeden, zit veel schaliegas in de grond. De zoon van Joe Biden (vice-president van de VS) bereidt zich met zijn bedrijf voor om naar schaliegas te gaan boren in Oost-Oekraïne. Het energiebedrijf Shell is daar ook al met fracken begonnen.

Voor Michael Hudson, hoogleraar economie aan de Universiteit van Missouri-Kansas City, is het duidelijk: het Oekraïense leger is bezig om de schaliegasbelangen veilig te stellen. In een kort interview voor The Real News licht hij dit toe:

Onlangs zijn forse leningen aan Oekraïne verstrekt om het boren naar schaliegas te gaan financieren. En R. Hunter Biden, de zoon van vice-president Joe Biden, is hoofd geworden van het grootste fracking bedrijf in de Oekraïne. Wat meestal niet bekend is, is dat de legers van Kiev die in de straten van Oost-Oekraïne marcheren, daar voornamelijk zijn om de fracking-apparatuur te beschermen.

De laatste negen maanden hebben steden en dorpen in het oosten van Oekraïne gezegd: wacht eens even, wij willen de lokale controle over de fracking. De mensen in de stad Slavjansk (Sloviansk) verzetten zich tegen de ontwikkeling van het schaliegasveld. Zij zeiden: dit willen we niet, want het dreigt onze watervoorziening en ons land te vernietigen. Wat Kiev nu in wezen doet, is zeggen dat je een terrorist bent als je je tegen de olieboringen verzet.

Nu, stel je eens voor als president Obama en vice-president Biden troepen stuurden naar de staat New York, die zich heeft verzet tegen olie- en gasboringen, en daar gewoon de steden begon te bombarderen en de tegenstanders van fracking ging beschieten.

Dat is precies wat er gebeurt in de Oekraïne. En de Wereldbank ondersteunt ze hierbij. De hele bedoeling is om Oekraïne onafhankelijk te maken van de verplichting om gas van Rusland in te voeren. Landen als Tsjechië, Nederland en Frankrijk hebben plannen om schaliegas afzettingen op hun grondgebied te ontwikkelen voorlopig opgegeven. Niet alleen zij, maar ook Duitsland, heeft aangekondigd dat het zou stoppen met het boren naar schaliegas voor de komende zeven jaar vanwege de zorgen over grondwatervervuiling.

Dit maakt Oekraïne, mogelijk de laatste plaats met enorme voorraden schaliegas en zonder boorverbod, heel waardevol voor degenen die een belangrijke bron van schaliegas willen ontwikkelen.

Luister hier naar het hele interview.

Michael Hudson

Reacties zijn gesloten.