Bankiers zijn veilig, bankenunie compleet: saneringsfonds akkoord (update)

En de totale macht van de bankiers is compleet: er is een EU-principe akkoord voor een EU-saneringsfonds, de buit is netjes binnen gesleept en afgerond voordat de verkiezingen komen in mei. Er is weer een mooi stukje staatsgreep voltooid:

De laatste bouwsteen van een Europese bankenunie staat vrijwel op zijn plaats. Er komt een Europees saneringsfonds voor falende banken.Het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie wisten hierover donderdag, na een marathonvergadering van 16 uur, een voorlopig akkoord te bereiken, zo meldden bronnen rond de onderhandelingen.

Nou, dan zijn de belangen van de banken weer goed geborgd. Een speciaal reddingsfonds specifiek voor één sector, een fonds waar de burgers ongetwijfeld verantwoordelijk voor zijn. Ja, de banken betalen ook een paar losse euro’s aan dat fonds verspreid over ruim 8 jaar, maar als het erop aan komt binnenkort dan komt het geld uit het ESM en mogen de belastingbetalers en sparende burgers er gewoon weer voor opdraaien. Het graaien gaat onverminderd door.

En zo blijft de winst steeds weer voor bankiers, en worden alle bedrijfsverliezen steeds weer afgewenteld op de belastingbetalers en sparende burgers. Nu vastgelegd in de spelregels van de bankenunie, een unie waar ondemocratische opperbank ECB (ongekozen, legt aan niemand verantwoording af, er is geen mogelijkheid tot inspraak) onaantastbaar de baas is geworden.

De EU modus operandi

Details over de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt.

De bekende dictatuur modus operandi: er wordt besloten over ons, zonder onze betrokkenheid, zonder onze inspraak, zonder noemenswaardig rekening te houden met ons welzijn. En we mogen ook niet weten wat dat besluit dan precies is. U kunt er echter zeker van zijn dat u verantwoordelijk bent gemaakt van de schulden van banken. Zo werkt de EU als belangenorganisatie van het grootbedrijf nu eenmaal. Alles kan, mag en moet om de bankiers en grote multinationals maar record-winsten te laten maken.

Het Europarlement zette zich in om inspraak te verminderen

Ik maak geen grapjes:

Onder zware druk van het Europees Parlement is nu de rol van de ministers kleiner gemaakt, zodat er minder nationale invloed is bij het failliet laten gaan van een bank.

Kijk, dat is een goed resultaat van het Europarlement: minder inspraak voor de lidstaten. Minder inspraak voor mensen die daadwerkelijk gekozen zijn in verkiezingen en nog enige (zeer gering maar toch) verantwoording moeten afleggen. Goed bezig!

Burgers blijven verantwoordelijk voor schulden bij banken

Ja de bankiers moeten wat geld overmaken over zo’n 8 jaar, maar tot dan blijft de burger gewoon garant staan voor alle schulden die bankiers kunnen bedenken en creëren.

… is nu ook geregeld hoe een probleembank wordt gered of gesaneerd. De banken in de eurolanden vormen een fonds om de kosten daarvan te betalen. Totdat het fonds stevig genoeg is, blijven de landen zelf garant staan voor hun banken.

55 miljard over 8 jaar tijd. Dat is een schijntje en dan pas over acht jaar, een eeuwigheid. Dat fonds is dus niets. En totdat het fonds stevig genoeg is (dat is dus over 8 jaar nog niet zo), blijven de eurolanden (met verminderde inspraak dankzij het Europarlement!) gewoon garant staan. Overgeleverd aan de bankiers.

Verantwoordelijk voor schulden van bankiers in Zuid Europa

Dit is dus een Europees resolutie mechanisme. Dat wil zeggen dat we allemaal verantwoordelijk worden voor de schulden van de bankiers. De winsten en bonussen blijven van de bankiers, maar de schulden worden van ons allemaal. We mogen als Nederlanders dus gaan betalen voor alle schulden van bankiers in Griekenland, Spanje, Portugal, Cyprus, Italië, etc, etc. Niet direct, want die nationale compartimenten enzo, maar gaat Griekenland zelf betalen aan hun bankiers? Ik denk het niet, dat hebben we toch ondertussen wel al geleerd, zou ik zo zeggen.

Wie betaalt dan precies de rekening voor al die schulden?

Niet de bankiers zelf, die zijn zogezegd reeds failliet. Megawinsten makend zijn ze failliet gegaan. Dus wie betaalt wel? De obligatiehouders/aandeelhouders moeten voortaan ook bloeden indien een bail-out. En wie zijn die aandeelhouders denkt u? Dat bent u als klant dus! Als u spaargeld bij uw bank hebt staan, wordt u aangeslagen als aandeelhouder.

Als uw bank in de problemen komt moet u eerst uw spaargeld inleveren. En uw spaargeld zal niet genoeg zijn want door de ‘regels’ van fractional reserve banking en rente zijn de schulden onmogelijk hoog. Daarna moet de overheid dus gewoon alsnog inspringen (dat bankenfonds zal immers nooit voldoende gevuld worden) en betaalt u daarna ook nog extra belasting middels de gerelateerde lastenverzwaringen ook.

En de bankiers zelf? Hun winsten worden niet afgenomen, hun bonussen zijn heilig, deregulering is standaard, en het spaargeld van bankiers is al lang verdwenen naar een andere bank (ver buiten het bereik van de belastingdiensten) wanneer het mis gaat met hun eigen bank. Dan staat het spaargeld en alle winsten en bonussen van bankiers ineens op genummerde rekeningen in één of ander ver oord.

De Verenigde Democratische Staten van Europa

Wat is het toch heerlijk om te leven in de Verenigde Democratische Staten van Europa, niet?

Reacties zijn gesloten.