NSA-onthullingen: internet verliest zijn onschuld

Tweakers.net rapporteert in een boeiend artikel over de afluisterstaat:

Als je een jaar geleden zou hebben beweerd dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten zouden beschikken over achterdeurtjes bij Amerikaanse technologiebedrijven, dat ze diezelfde bedrijven hacken om zo nog makkelijker data te kunnen ontfutselen, dat ze de locatie van miljoenen burgers wereldwijd kunnen volgen, overal sms’jes kunnen onderscheppen en kwetsbaarheden in encryptie-algoritmes inbouwen, dan zouden je beweringen door een groot deel van de mensen worden afgedaan als gezever van een aluhoedje.

De keerzijden van de technologische vooruitgang zijn hardhandig duidelijk geworden

Dat dat niet langer zo is, is te danken aan klokkenluider Edward Snowden. Dankzij zijn onthullingen weet iedereen wat activisten en hackers al langer vermoedden: je data is niet veilig en iedereen wordt gevolgd.

Hoe de NSA de privacy aantast

Bekijk eventueel ook de video van Tweakers.net over NSA (8 min) waarin de techniek-kenners reflecteren op de afluisterstaat:

Het is het verhaal van het jaar, misschien wel van de afgelopen tien jaar, op het gebied van internet. Iedereen wist dat het allemaal kon, maar dat het ook echt gebeurde, dat het op grote schaal gebeurde, dat is echt erg. Het is goed dat daar zoveel aandacht voor is gekomen.

We hebben natuurlijk nog maar het topje van ijsberg gezien. Niet alleen de NSA doet aan dit soort praktijken, onze eigen AIVD zal dat ongetwijfeld ook doen, daar weten we gewoon veel minder van. Misschien dat we door de onthullingen van Snowden daar nog meer over te weten gaan komen.  De ophef is zeker niet onterecht lijkt me zo!

Er is te weinig ophef over! Nu weten we dus dat het echt gebeurt. Ook op dezelfde manier, op dezelfde schaal, in Nederland.

Je kan nog een illusie van privacy hebben, maar eigenlijk is het weg.

Uitbreiding bevoegdheden geheime dienst is belachelijk

Uiteraard willen de EU-politici nog meer bevoegdheden voor de geheime dienst:

Het op grote schaal onderscheppen van data, zoals de AIVD en de MIVD binnenkort misschien mogen doen, is een bedreiging van de democratische rechtsstaat. Dat stelt Europarlementariër Jan Philipp Albrecht in een interview met Tweakers.

Tenzij op de rem wordt getrapt en wordt gekozen voor het verzamelen van inlichtingen op basis van ‘verdenkingen en concrete risico’s’, kiezen we voor een surveillancestaat, vreest Albrecht.

Lees verder

De NSA blijkt volgens Der Spiegel zelfs online bestelde laptop’s, PC’s en andere computer apparatuur in de pakketpost te onderscheppen om daarop afluistersoftware (spyware) te installeren… En dat is nog naast de standaard ẗoegang hebben via NSA-achterdeurtjes (backdoors) in de apparatuur en software van Cisco, Juniper Networks, Dell, Seagate, Western Digital, Maxtor, Samsung, and Huawei. Dat zijn zo ongeveer alle grote leveranciers. Daarnaast is het al bekend dat ze ook diepgaand geïnfiltreerd zijn en afluisteren: Yahoo, Google, Microsoft en Apple.

En oh ja, de spyware van de GCHQ (de Engelse NSA) is zelfs ook nu nog niet weg te krijgen uit het netwerk van telecom bedrijf Belgacom. Het onwettig afluisteren is kennelijk zeer hardnekkig.

Uw computers en telefoons: Afgeluisterd.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on RedditShare on LinkedInEmail this to someone

Reacties zijn gesloten.