‘Meer populisme is nodig, niet minder…’

Bij een democratie hoort ook luisteren naar je volk. Als je dat niet doet, beroept het volk zich op zijn rechten. Om dat dan direct als populisme weg te zetten, en gevaarlijk te benoemen (Rompuy) daardoor maak je de situatie niet beter. Met het uitroepen van ‘populisme’ als een aanval tegen de democratie (Keizer Barroso, opperhoofd EU-Commissie), dan bereik je uiteraard het rijk der EU-onzin. Het beleggen van een eurotop tegen populisme (Mario Monti), dat is uiteraard wel een aanval op de democratie.

Express.be: ‘Meer populisme is nodig, niet minder…’
De drang van het volk naar zelfbeschikking en de verdediging van nationale belangen moet niet zo maar worden afgedaan als populisme, schrijft Massimo Nava, de correspondent in Parijs van de Italiaanse Corriere della Sera:
‘Problemen die grote delen van de bevolking bezighouden moeten niet met een elitaire, intellectuele en minachtende definitie als ‘populisme’ worden afgedaan.
De vraag naar veiligheid, naar een stem in het nationale en Europese debat, naar gerechtigheid, faire belastingen, het beheersen van migratiestromen en respect voor traditie en nationale cultuur, heeft juist niets met populisme te maken. Evenmin als het verdedigen van de belangen van het volk vis-à-vis een Europees model met zijn ontgoochelende verwachtingen.

Zie het desnoods als een signaal

De populistische partijen weerspiegelen wat er zich echt tussen het volk afspeelt en welke bekommernissen in het parlement moeten worden besproken opdat ze niet onder de mat worden geveegd of blijven sudderen tot het te laat is.

En signalen zijn er, er zijn nu partijen die de Europese Parlement verkiezing willen gebruiken als een (om hen termen te gebruiken) ‘populistisch’ EU referendum. Dat betekent wel wat voor de grootte van de extremistische partijen, die op dit moment  namelijk ogenschijnlijk als enige een alternatief bieden voor het onderdrukkende, ontkennende en volledig falende beleid van de EU. Iedereen die zich dus belazerd voelt door de EU en door de EU-stromannen (als Rutte) en zoekt naar een alternatief…

Het democratisch tekort

De EU geeft het gelukkig zelf ook toe: Er is een Democratic Deficit, er is een democratisch tekort. En terecht, de burger heeft geen enkele inspraak, en al zeker niet in de EU-Commissie. Maar die gedachte, dat is een controversieel onderwerp, daar mogen we dus niet over nadenken binnen de EU.

Reacties zijn gesloten.