Einde aan de pijn: basisinkomen voor iedereen?

LLE werd per email geattendeerd op het initiatief van Vereniging Basisinkomen.

Terwijl de miljarden na miljarden ons ontvreemd worden, worden we bestolen bij inkomsten (49%, voor 2 miljoen van ons zelfs 60%) en uitgaven (21%), bij sparen (inflatie, devaluatie) en overlijden (erfbelasting), in gezondheid (GMO voedsel, accijnzen) en in ziekte (zorgverzekering/sector en farmaceuten), rest op gegeven moment weinig tot geen ruimte en lucht meer voor de mens voor het leven van een leuk en waardig bestaan.

Hoog tijd dus voor een gegarandeerde menswaardige basis, een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen.

Een basisinkomen is een inkomen, gegeven of gegarandeerd door de overheid aan de burgers. Bij basisinkomen wordt over het algemeen een onvoorwaardelijk basisinkomen (OBi) bedoeld.[1] Het is hoog genoeg om zonder luxe van te leven. De hoogte van het bedrag wordt door de EU gesteld op 60% van het mediane inkomen[2]. Bij voorwaardelijkheid spreekt met niet meer van een basisinkomen maar van een uitkering.

En ja, een basisinkomen is anders dan een uitkering of bijstand. En ja, dit is anders dan communisme, het is onvoorwaardelijk en voor iedereen gelijk. En nee, dan gaat niet iedereen op z’n handen zitten en uit verveling criminele dingen doen – het is niet een luxe totaalbedrag zoals bij het koningshuis.

Het basisinkomen betekent het einde van uitkeringen, uitkeringsfraude en controles, armoede, honger, huisuitzettingen, intimidatie en onderdrukking van uitkeringsgerechtigden en ellende bij (echt)scheidingen omdat het basisinkomen persoonlijk is.

En ja dat kost de overheid een en ander. Maar bedenk, overheden kunnen geld creëren zoals benodigd. Dat hoeft zelfs niet veel te kosten als ze het goed doen, want dat kan zelfs zonder creatie van schulden. En met wat kleine aanpassingen is dit slechts een druppel op een gloeiende plaat. En bedenk hoeveel kosten we zouden besparen op allerlei overheidsinstanties en (thema)controles! De overheid heeft een heel gedrocht gecreëerd om ons te controleren. Dat kan nagenoeg compleet gesloopt worden. Stel je de besparingen eens voor!

Ja, dit is even out-of-the-box. En ja, daar voel je je even ongemakkelijk bij. Maar weet dat het huidige systeem bewezen niet werkt, elke dag verder ontspoort, en elke dag steeds sneller verder ontspoort. Repareren werkt ook niet – in 5 jaar crisis is er letterlijk niets veranderd in de bankensector, zijn de schulden hoger dan ooit, worden miljarden na miljarden gewoon gestolen in corruptie, en is in Nederland de zorgstaat verdwenen – iets waar onze ouders en grootouders hard voor gevochten hebben, wij hebben het gewoon uit onze handen laten nemen door corrupte politici en frauderende en chanterende bankiers. De EU gaat op naar anarchie.

Dan klinkt een afgedekte basisbehoefte toch ineens wel als een prettig initiatief, niet? En het is in praktijk nog te doen ook. Bedenk eens hoeveel gedoe het voorkomt. Bedenk zelf eens wat je zou kunnen doen als je basisbehoeften zouden zijn afgedekt als onaantastbare en onvoorwaardelijke garantie… de vrijheid en voorspoed die dat geeft!

We verschuiven van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Daar horen instrumenten bij: Het basisinkomen.

Interesse in meer? Bekijk de site Basisinkomen.nl, en oordeel zelf. Zie eventueel ook de JDTV aflevering over het basisinkomen. Ook op Basisinkomen.eu, en de petitie op BasicIncome2013.eu.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on RedditShare on LinkedInEmail this to someone

Reacties zijn gesloten.