De Wetenschap Waan – Rupert Sheldrake

Eens iets anders: “De wetenschap waan“. Het is een interessante Ted Talk, en een boek, van bioloog en en schrijver Rupert Sheldrake.

Ik had de video eerst vooral bekeken omdat hij gecensureerd werd door Ted Talk! Alleen daarom dus al de moeite waard, kennelijk werd hier waarheid gesproken die niet gedeeld mag worden. Maar wat blijkt, Rupert Sheldrake stipt hier een heel aantal bijzondere feiten aan, feiten die aanzetten tot nadenken over de status van de wetenschap. Een zeer boeiende presentatie van 20 minuten dus.

De wetenschap waan is de overtuiging dat de wetenschap begrijpt de aard van de werkelijkheid. Dat de fundamentele vragen zijn beantwoord, waardoor alleen de details nog ingevuld moeten worden.. Een van de meest innovatieve wetenschappers van de wereld laat zien dat de wetenschap wordt beperkt door veronderstellingen die zijn verhard tot dogma’s.

Het ‘wetenschappelijke wereldbeeld’ is uitgegroeid tot een geloofssysteem. Alle realiteit is materieel of fysiek. De wereld is een machine, samengesteld uit dode materie. De natuur is doelloos. Bewustzijn is niets anders dan de fysieke activiteit van de hersenen. Vrije wil is een illusie. God bestaat alleen als een idee in de menselijke geest, gevangen in onze schedels. Sheldrake onderzoekt deze dogma wetenschappelijk, en toont overtuigend dat de wetenschap beter af zou zijn zonder hen: vrijer, interessanter en leuker.

Video + meer links na de breek.

Daarnaast kan ik ook aanbevelen, de uitgebreidere presentatie en napraten met Rupert Sheldrake bij Londen Real.

Veel plezier!

 

Reacties zijn gesloten.