Uitspraak: Auteursrecht gaat in tegen Rechten van de Mens

Kijk, eindelijk een voordeel van Europa, de Europese Rechten van de Mens. De wat? Bestaat dat nog dan? Ja, en ze fluiten zowaar de auteursrechtenlobby nog een beetje terug ook.

Veroordelingen voor het delen van bestanden schendt rechten van de mens, aldus de European Court of Human Rights.

For the first time in a judgment on the merits, the European Court of Human Rights has clarified that a conviction based on copyright law for illegally reproducing or publicly communicating copyright protected material can be regarded as an interference with the right of freedom of expression and information under Article 10 of the European Convention.

Een veroordeling gebaseerd op het copyright/auteursrecht voor het illegaal reproduceren of publiekelijk communiceren van met copyright beschermd materiaal can gezien worden als inbruik op het recht van vrijheid van meningsuiting en van informatie.

This means that a conviction or any other judicial decision based on copyright law, restricting a person’s or an organisation’s freedom of expression, must be pertinently motivated as being necessary in a democratic society, apart from being prescribed by law and pursuing a legitimate aim.

Via GeenStijl.nl: Dag Tim Kuik.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on RedditShare on LinkedInEmail this to someone

Reacties zijn gesloten.